DELA

Karatekas behärskade tekniker

KARATE. Ogawa Cup arrangerades i helgen som ett avstamp inför graderingen på torsdag. Klubben, som i år fyller 36 år, har ett 60-tal aktiva i lokalerna i Bergsskyddet som vet hur man hanterar de olika tävlingsformerna.
En av dem är Calle Remmer (bilden).


Karateklubben Ogawa arrangerade i helgen sin traditionella cup för både juniorer och seniorer. Tävlingarna avgjordes i de två grenar som klubben beskriver så här:
– Kumite en tävlingsform där man ska behärska olika tekniker med motståndare. Man ska behärska rätt avstånd, timing och olika kombinationer av tekniker.
– Kata är mycket unikt för karate. Man ska ensam utföra en serie karatetekniker ihopsatta enligt ett fördefinierat mönster/system av tekniker. Katan ska vara realistisk i kamptermer och uppvisa koncentration, uthållighet och kraftpotential. Den måste visa såväl styrka, uthållighet och snabbhet som elegans, rytm och balans. Den tävlande ska uppvisa en riktig förståelse för de tekniker som utförs, samt fokusering av kraften och andning såväl som korrekta ställningar.
– Alla som var med var otroligt duktiga, berömmer klubbmedlemmen Christer Mecklin.

Ett nytt språk
Totalt har Ogawa ett 30-tal aktiva juniorer och lika många seniorer som tränar ungefär tre gånger i veckan. På torsdag är det dags för gradering, då de aktiva har möjlighet att få en ny färg på bältet runt midjan. Inför det är det många som satsar på ytterligare träning.
– På senare tid har jag tränat fem gånger i veckan, jag satsar mot grönt. Man måste lära sig ett helt nytt språk, när det kommer kommandon gäller det direkt att veta vad som gäller, beskriver Mecklin.
Bland de yngsta juniorerna i åldrarna 8-11 år bärs vita bälten med ett eller två gula streck. I helgens cup delade Simon Rosenqvist och Hannes Förström på första platsen framför John Eriksson och Filip Särs samt Patrik Rosenqvist och Pontus Hägglund.

Avslutning
10-14-åringarna tävlade i både kata och kumite med gula och orange bälten. Arash Mahmoudi vann båda klasserna. I kata kom Fredrik Holmström tvåa, Måns Lundberg trea och Tomas Sundblom fyra, medan samme Sundblom kom tvåa i kumite följt av Sam Olsson och Måns Lundberg som delade på tredje platsen.
I kata och kumite för juniorer 15 år med orange samt orange/grönt streck blev pallplatserna identiska genom ettan Daniel Johansson, tvåan Calle Remmer och trean Nayab Noor Ikram.
På tisdag nästa vecka är det säsongsavslutning för karateklubben som därefter tar sommarlov.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax