DELA
Foto: Stefan Öhberg

Kanonlopp bland stenar och varningsskyltar

MOTION. Från Finström till Mariehamn via Jomala. Ja, i morgon avgörs Kanonloppet för 49:e gången och i år får deltagarna se upp. Längs banan väntar både stubbar, stenar och varningsskyltar.

Det var i somras som Jomalabon Lennart Blomqvist hörde av sig till Nya Åland angående kommunens motionsbana vid Vikingahallen. Enligt Lennart Blomqvist är den så kallade barkbanan en säkerhetsrisk då både stenar, stubbar och rötter sticker upp här som där.
– Det är inte klokt att springa här. Kommer du springandes i regn och halvskymning kan du lätt ramla, sade han till Nya Åland i juli.
I samma artikel fick Harry Jansson, ordförande i Jomalas kommunstyrelse, möjlighet att svara på kritiken och sade då att repareringsarbetet skulle inledas i augusti. Så har inte skett och i morgon, lördag, är det dags för årets upplaga av Kanonloppet – den 49:e i ordningen.
Löparna startar i Markusböle och löper i riktning Mariehamn. På vägen till målet vid WHA springer deltagarna genom först Östanåker och sedan barkbanan i Jomala. Att barkbanan ännu inte åtgärdats bekymrar dock inte arrangören Mona-Lisa Wasström, verksamhetsledare för Ålands motionsförbund.
– Kanonloppet är ett terränglopp så för vår del spelar det verkligen ingen roll om det sticker upp lite stenar och stubbar här och var, säger hon.

Läs mera om detta i fredagens Nya Åland.