DELA

”Känner oss svikna av IFK”

ISHOCKEY. Tillsammans gjorde de 146 poäng för IFK Mariehamn förra säsongen.

Men när klubben välkomnar Jake Smith tillbaka tackar Alexander Grundström och Niclas Hero för sig.

– Det finns en gräns för vad man kan acceptera, säger Hero.
Förra säsongen stormade det rejält kring IFK Mariehamns ishockeylag i division III.

Efter segermatchen hemma mot Sudret den 10 januari gjorde huvudtränaren Rein Metsik klart för Nya Åland att de amerikanska nyförvärven Braden och Jake Smith hade gjort sitt i a-laget, och sprickan i truppen blev uppenbar.

Jake fortsatte att spela b-lagshockey för IFK medan Braden testade lyckan hos HC Indians i Finlands tredje högsta serie. Efter att IFK räddat division III-kontraktet valde Rein Metsik att lämna sitt uppdrag efter sex säsonger, och klubben valde då att ersätta honom med rutinerade Kenneth Westerback från Vasa.

Westerback var tydlig med att alla spelare i hans lag skulle börja om från noll, och ordföranden Stefan Aldeborg sade till Nya Åland i våras att alla var välkomna att försöka ta plats i det nya truppbygget.

”Betett sig som svin”

En hållning som får två av IFK:s mesta poängplockare förra säsongen att rasa.

Alexander Grundström (99 poäng på 35 matcher) vill inte fortsätta i IFK om någon av bröderna Smith återvänder till Åland.

– Vad jag har hört kommer Jake tillbaka, och för mig är det obegripligt att klubben välkomnar en sån spelare. Jag ställde ett ultimatum till styrelsen efter förra säsongen att jag inte tänkte spela om de tar tillbaka spelare som har betett sig som svin. Men är det så att IFK tycker att ett sådant beteende är okej så står inte jag och klubben för samma saker, säger Grundström som menar den amerikanska brödraduon orsakade turbulensen i laget i vintras.

– Jake satte in två huvudtacklingar på mig under träning och försökte skada mig. Så beter man sig inte, och visst kan man säga att folk förtjänar en andra chans men han fick både tre och fyra chanser i fjol.

 

Niclas Hero beskriver förra säsongen som en kulturkrock.

– Det blev lite så; både Jake och Braden tänkte väl att de skulle komma hit som stjärnor och skjuta upp oss i division två. När de inte blev dem som gjorde flest poäng så spårade de ur.

 

Läs mer i fredagens Nyan