DELA

Kangaskolkka: ”Är i bra form”

FOTBOLL. Bara 202 minuters speltid hittills.

Men när skytteligaledaren Dever Orgill spelar Copa América öppnas dörren för Aleksei Kangaskolkka.

– Jag känner mig redo, säger IFK-anfallaren inför kvällens match mot KuPS.
Återkomsten till IFK Mariehamn från sitt holländska proffsäventyr har inte blivit vad Aleksei Kangaskolkka hade hoppats på.

Redan på försäsongen i fjol åkte han på en korsbandsskada som höll honom borta från spel stora delar av säsongen. Och hittills i år har anfallaren mestadels suttit på bänken medan konkurrenten Dever Orgill gått upp i skytteligaledning för ett IFK som delar förstaplatsen i Veikkausligan med HJK.

På tio ligaomgångar har Aleksei Kangaskolkka startat i tre matcher, bytts in i fyra – och sammantaget bara spelat 202 minuter.

– Det har ju inte gått som jag har tänkt mig. Men samtidigt är det bara att acceptera. När laget går bra är det ju onödigt att göra några förändringar, säger Aleksei Kangaskolkka.

”Bra form”

Men redan till IFK:s hemmamatch mot KuPS i kväll kan Kangaskolkkas situation förändras. Dever Orgill saknas i truppen då jamaicanen är upptagen med spel i Copa América, som i år avgörs i USA – för första gången avgörs utanför Sydamerika. Årets turnering är ett avsteg från den ordinarie fyraårscykeln mellan mästerskapen för att fira Copa Américas 100-åriga historia.

Åker nederlagstippade Jamaica ut i gruppspelet kan IFK räkna med att Orgill är tillbaka till hemmamatchen mot PS Kemi den 19 juni, men fram till dess kommer 26-åringen att missa fyra ligamatcher.

– Jag känner mig redo om jag får chansen. Skadan gjorde att jag fick ta några steg tillbaka, och i höstas var jag inte 100-procentig i de matcher jag fick spela. Men nu har jag en hel försäsong bakom mig och jag har tränat på bra. Fysiskt är jag i bra form, och jag blir inte nervös om jag nu får spela, säger ”Allu” som också hyllar sin anfallspartner.

– Dever är en jättehärlig kille och det är roligt att han får den här chansen i en så stor turnering. Och det är också bra för IFK att ha spelare med i Copa América, folk kan få upp ögonen för klubben.

Granlund snart redo

Förutom Dever Orgill missar högst sannolikt även Albin Granlund kvällens match mot KuPS. Ytterbacken är visserligen tillbaka i full träning efter sin lårskada, men söndagens match hemma mot VPS är ett troligare comebackdatum för 26-åringen.

– Albin har fått klartecken från läkarna att det inte rör sig om någon skada, men att han kan få stå ut med lite smärta. Han är redo, men jag är rätt säker på att han är med i truppen först mot VPS, säger IFK-tränaren Peter Lundberg.

Ett glödhett IFK har nio raka ligamatcher utan förlust. Kuopiolaget KuPS har fått upp farten på slutet och är tabellfyra, tio poäng bakom Grönvitt men med en match mindre spelad.