DELA

IFK Mariehamn ute ur cupen

FOTBOLL. Regerande mästarna IFK Mariehamn lämnar årets upplaga av finska cupen i åttondelsfinalen efter förlängning mot FC Lahti.
– Skittråkigt, det var inte det här vi ville, säger tränare Peter Lundberg.

 

IFK Mariehamn gick ut på WHA med en offensiv uppställning med både Dever Orgill och Aleksei Kangaskolkka från start med Diego Assis i en vänsteryttermittfältsposition. Och hemmalaget började bäst och skapade flera bra målchanser den första halvtimmen. I den fjortonde matchminuten tog IFK Mariehamn ledningen efter en dundertavla av bortamålvakten Tomi Maanoja. Assis får en crossboll som han slår in mot första stolpen, Maanoja ser ut att ha kontroll på den men tappar bollen som studsar ner mot linjen. Det är svårt att bedöma om den går in då eller först när Orgill störtar på returen som stöter in den i öppet mål. Målet tillfaller enligt speaker Owe Sjöblom Dever Orgill.
Överrumplade
IFK fortsatte skapa chanser men efter en dryg halvtimme var det FC Lahtis tur att göra mål. En inövad hörnvariant ställde IFK-försvaret och Kalle Multanen kan ensam nicka in den i första krysset.
– Det är en bra variant som överrumplar oss. Vi spelar zonförsvar på defensiva fasta och det finns för och nackdelar med allt. De slår en bra boll in, säger lagkapten Jani Lyyski.
Matchen tappar tempo efter en halvtimme och trots att IFK är det bättre laget lyckas de inte göra flera mål utan matchen går till förlängning. Där kan Lahtis ta ledningen efter missförstånd i IFK:s speluppbyggnad. Philip Sparrdal Mantilla passar en boll bakom Gabriel Petrovic som leder till ett inkast för Lahtis på mittplan. Lahtis kan sätta igång spelet snabbt och Mantilla förlorar sedan duellen på mittplan, Santeri Hostikka kan placera in bollen snyggt i Walter Viitalas bortre hörn och IFK lyckas inte ta sig tillbaka in i matchen efter det.
– Sett över 90 minuter tycker jag att vi är det bättre laget och den enda analys jag kan göra nu är att vi skapar så många chanser att vi ska vinna matchen, säger Jani Lyyski.
IFK Mariehamn får chans till revansch redan på söndag när HJK kommer på besök.
– Det är inga problem att ladda om till HJK-matchen, säger Lyyski.