DELA

Judo-FM på Åland 2009

JUDO. Förberedelserna har varit igång ett tag. I mars nästa år står Ålands judoklubb värd för senior-FM på hemmaplan.
– Det ger också en chans att bereda oss inför öspelen, säger Eva Fellman.
Finlands bästa judokas samlas i Mariehamn 28-29 mars nästa år när det är dags för finska mästerskapen. Vilken arenan blir är ännu oklart.
– Jag har bokat både Idrottsgården och Baltichallen, vi får se vad det blir, säger Eva Fellman.
Finska judoförbundet tog kontakt med Ålands judoklubb och föreslog att mästerskapen skulle arrangeras här. Bland annat hade man öspelen i tanke, som arrangeras på hemmaplan nästa sommar.
– Domare kommer från Finland medan vi själva får skola upp funktionärer. Vi vill att det här ska skapa ett intresse för att komma till Åland, både för tävlande och andra, säger hon och tillägger:
– Visst blir det tufft för klubben att arrangera, men det får man ta.


Mäki nyopererad
Man räknar med att cirka 150 tävlande deltar i FM. Däribland ålänningar.
– Vi har ett antal ur klubben som kan delta. Det kräver en viss bältesgrad och ålder, men i övrigt är det bara att köra på. Slutligen är det jag som tränare som bestämmer vilka som ska vara med, säger Fellman.
2009 blir alltså ett viktigt tävlingsår för åländska judokas. Det största lokala namnet är givetvis Samuel Mäki som har gjort en mångårig satsning i världscupsammanhang och som i år missade OS i Peking med en hårsmån. Han är regerande finsk mästare i sin viktklass.
– Han har opererat knät nu under hösten och gör inga tävlingar på ett tag, säger Eva Fellman.
Men han är redo till FM?
– Ja, det ska han vara! Det är en stor grej att få tävla i FM på hemmaplan, det har han aldrig fått göra förut. Han satsar hårt och siktar mot OS i London 2012, han är fast besluten att ta sig dit.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax