DELA

Jonas och Frans är åländska hopp i junior-FM

JUDO. Två ålänningar finns på plats i Helsingfors för junior-FM som avgörs i helgen. Det handlar om Jonas Häggblom och mästerskapsdebuterande Frans Jansson.
Tölös idrottshall i Helsingfors är arenan för helgens junior-FM. På plats finns Ålands judoklubb med två judokas; Frans Jansson 16 år och Jonas Häggblom 18 år.
– Det är ingen omöjlighet att det kommer medaljer, jag hoppas det! Vi får testa och se vad resultatet blir, Jonas har tävlat mycket och har mer erfarenhet än Frans, säger tränaren Eva Fellman.
Jansson tävlar i B-juniorernas klass -73 kilo på lördagen och gör då debut i FM-sammanhang. A-junioren Häggblom tävlar på söndag i -66 kilo.
– Jag vågar inte säga vad motståndet är. Jag har sett listorna och de har mött en del av dem varav de vunnit mot några och förlorat mot några.

Förberedelse
Killarna var iväg på tävling till Sverige för ett par veckor sedan och där plockade Jonas Häggblom hem ett brons i U20-klassen medan Frans Jansson hamnade utanför prispallen.
– Det här är en del av upplägget som ska ge rutin inför öspelen. Det är full fart på tävlingssäsongen och vi söker tävlingar och åker så mycket vi bara kan och hinner. Det blir ju en del långa resor som ålänning och mycket energi går åt bara att ta sig fram till arenan.
Den här gången fanns inga andra juniorer från klubben lämpliga att skicka till FM.
– Man måste vara minst 15 år och just nu var det passligt för de här två. Jag hoppas för deras och klubbens skull att det går bra, säger Eva Fellman.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax