Jomala IK tog en klar trepoängare

DIVISION IV
JOMALA IK–UPK 5–1(1–0)
FOTBOLL. Ett Jomala IK fyllt av juniorer tog en övertygande seger mot ett decimerat UPK hemma på Jomala konstgräs under onsdagskväll.
Det blev bara 1–1 för Jomala IK i det förra mötet mot UPK när de möttes i Nystad i maj. I går spelade JIK betydligt bättre och tog en klar hemmaseger med 5–1.
– I den förra matchen spelade vi riktigt dåligt, kanske den sämsta så här långt. I dag var vi ett helt annat lag. Vi orkar springa mer och spelar bättre. Det ända är väl att vi borde ha haft en klarare ledning efter första halvleken, säger JIK:s tränare Kå-Ke Mattsson.
Första halvlekens kanske bästa spelare Jonas Smeds gör 1–0 för JIK efter knappt 30 minuters spel efter fint anfall av Henrik Löthman, Andreas Björk och William Rosenberg. Men det var först efter halvtidsvilan som målen rullade in på allvar. Mycket tack vare att gästerna ställde upp med bara tio spelare.
– Det var egentligen inget dåligt lag vi mötte. Men det märktes att de med en man mindre på plan blev allt tröttare och tröttare ju längre matchen gick, säger Mattsson.

Många nya spelare
Flera av JIK:arna som fanns med tidigare på säsongen har just lämnat laget för studier på annan ort. Det betydde att ett gäng juniorer med mycket ork i benen i stället fick chansen att visa upp sig i går kväll.
– Det var ett piggt lag vi såg i dag. Med så många unga killar orkar vi springa mycket och de gjorde det riktigt bra, säger Mattsson.
En av dem var Björn Eriksson som sex minuter in den andra halvleken, och sex minuter in i sin debut, lyckades få in 2–0-målet bakom UPK:s Sami Frii.
– Jag minns inte riktigt vad som hände. Men jag var inte beredd på det och på något konstigt sätt rullade bollen över målvakten. Just nu känns det riktigt roligt men jag skulle nog ha satt ett par till för jag hade några riktigt bra lägen, säger Eriksson.

Kliv i tabellen
Och gott om lägen fanns det för JIK. Med intervaller om tio minuter lyckades JIK sedan dryga ut sin ledning.
I den 62:a minuten var det dags för planens stabile Andreas Björk som från en svår vinkel får in 3–0 med lite hjälp från en UPK-försvarare som är sist på bollen.
Tio minuter senare får William Rosenberg äntligen utdelning uppe på topp. Efter en mängd missade chanser sätter han 4–0 framspelad av just Björk.
Med en betryggande ledning sker många byten i JIK vilket möjligtvis rör till det i laget och efter en stillastående insats i eget målområde tvingas den annars under matchen stabila Victor Mattsson i hemmamålet att släppa en boll bakom sig.
Ytterligare tio minuter senare är det dags igen för Smeds som gör sitt andra mål i matchen och fastställer slutresultatet 5–1 efter ett pass av John Segerström.
Med de tre färska poängen steg JIK ett par hack i tabellen och gick om UPK och TPK 2. JIK ligger nu på femte plats med 24 poäng.
Redan på lördag väntar nästa match och då är det tabellfyran VG-62, som ligger tre poäng före, som tar emot JIK.

Text: MARIA NYKVIST