DELA

JIK-volley bröt trenden

VOLLEYBOLL. Jomala IK:s volleyherrar må vara de främsta på Åland, men när det vankas DM är det inte ofta de lyft segerbucklan. I helgen vände dock trenden.
– Det här är nog första gången i min karriär vi tog hem det, säger Fredrik Skogberg i segerlaget JIK1.
Herrarnas final i årets distriktmästerskap blev en uppgörelse mellan Jomala IK:s första lag och Vårdö IK. Första set blev en relativt enkel match för killarna från skärgårdslaget som spelade tajt. JIK lät sig rubbas genom enkla misstag och skapade onödigt stora hål på planen. I andra set kvicknade dock det blåvita laget till och bjöd på en helt annan vilja och disciplin och tvingade motståndarna till ett tredje, och avgörande set.
Inget av lagen tog något direkt kommando och visade heller inte upp något briljerande spel, bortsett från några stundtals blixtrande insatser som visar på vilken hög nivå volleybollen på Åland håller. Efter en hisnande jämn avslutning var det till slut JIK1 som tog hem segern med 2–1 (19–25, 25–19, 25–23).
– Vi hade en bra sammansättning i dag och våra servelyft fungerade riktigt bra. De som normalt är våra servelyftare spelade med Vårdö, så det gick överraskande fint, säger Fredrik Skogberg i JIK.

”Pellas gör resten”
Hans systers sambo Stefan Andersson från Sverige var ett nytt ansikte bland ålänningarna.
– Jag är bara här och gästspelar, men det har varit riktigt kul! JIK har en bra laganda med positiv stämning på plan, säger Andersson som får beröm av sin svåger:
– Han hjälpte oss när vi tappade några av våra passare. Och han spelade upp sig riktigt bra från att ha varit lite rostig i sina första matcher, berättar Skogberg.
Överlag är han nöjd med sitt lags insatser under dagen.
– Speciellt Oskar (Söderlund) har gått bra i vårt lag och Sam (Karlsson)… eller egentligen alla. Som vi brukar säga; Sam gör poängen och (Andreas) Pellas gör resten, säger han med ett skratt.

Första segern
Vårdö IK brukar vara det lag som enligt tradition kammar hem DM-titeln i konkurrens med IFK Mariehamn, som i år inte hade något lag på benen.
– Det här är nog första gången i min karriär vi tog hem det, säger Skogberg.
Division II-laget Jomala IK tränar på som vanligt över juluppehållet och DM-matcherna passade bra in för att slipa formen till vårsäsongen.
– Vår målsättning är fortfarande att stiga till division I. Förhoppningsvis får vi då med oss fler som gör som jag, som bor i Sverige men spelar med Jomala.
Det blev ingen uppgörelse för damerna i år, endast två lag hade anmält sig varför man hoppade över årets DM. Däremot blev det matcher i juniormästerskapen där tre JIK-lag ställde upp. Segrade gjorde JIK3 som finalslog JIK2 med 2–1 (25–17, 18–25, 25–22).

Ingen press
Bronspengen fick JIK1 ta hand om, där bland andra Alexandra Toivonen, Ylva Högnäs och Unni Wrede spelade.
– Vi var nära hela tiden och låg jämnt två poäng i från, berättar Wrede.
Det blev inte en enda setseger för tjejerna, men de är nöjda ändå.
– Vi har haft jättekul, speciellt i sista matchen, säger Högnäs och Wrede nickar medhållande:
– Särskilt i sista set, då hade vi ingen press alls.

Vill seriespela
Tjejerna gillar lagandan inom sporten. Tidigare spelade de i IFK Mariehamn, men när det laget upplöstes blev de ”jickare”. I dagsläget finns inga andra lag på Åland, men träningarna drar mycket folk.
– Det är knappt att vi får rum i Vikingahallen, säger Wrede med ett skratt.
Deras tränare letar efter möjligheter för laget att delta i en serie nästa år.
– Det vore jättekul att få spela matcher, säger trion.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax