DELA
Foto: Stefan Öhberg

Jeppas Uppercut segrare på Solvalla

TRAV. Åländska Jeppas Uppercut har tagit sin tredje seger i karriären. I måndags travade han först i mål på Solvalla tillsammans med den svenske kusken Torbjörn Jansson. – Lyckan är total. Vi alla är jätteglada, säger tränare Elisabet Fellman.

Stall Jeppas i Jomalas fyraåring Jeppas Uppercut travade först över mållinjen på Solvalla i Stockholm i måndags. Segern var hästens tredje i tävlingskarriären – som inleddes så sent som i maj i år. Loppet var ett medeldistanslopp över 2 140 meter med voltstart. Klockan stannade på 1.15,5.

– Han var inte snabbast ut i starten men fick överta ledningen lite förvånande lätt. Sen verkade han trivas där. Det var andra gången som han vann från den positionen, berättar tränaren Elisabet Fellman och fortsätter:

– Det är en väldigt bra position statistiskt sett att hamna i ledningen. Då är det kortaste och enklaste vägen till mål. Det är en åtråvärd position att få i ett lopp. På så vis blev det väldigt bra.

Två lopp i galopp

I Jeppas Uppercuts två senaste starter innan den i måndags har det däremot inte gått lika bra. Då har ekipaget råkat komma upp i galopp.

– Han har varit lite för ivrig och kusken har råkat bromsa honom i fel ögonblick när han inte har accepterat det men som en annan häst accepterar, säger Fellman.

Tränaren menar att Uppercut därför kan vara lite knepig och känslig.

– Så det har tagit några lopp att lära känna honom och komma underfund med hur han funkar, säger hon.

Skadefylld start

De allra flesta travhästar inleder sin tävlingskarriär när de är tre år. Men för Jeppas Uppercut blev det inte så. Tävlingsdebuten gjorde han i stället som fyraåring.

– Större delen av hans treårssäsong var kantad av skador. På så vis är det jätteroligt att han nu får komma ut och speciellt när det visar sig att han har talang, säger Fellman.

Hur kändes det när han nu vann igen?

– Lyckan är total. Det är få gånger som man i vardagen känner en sådan omedelbar lycka som när hästen vinner ett lopp.

Vad blir nästa utmaning för Jeppas Uppercut?

– Vi har faktiskt inte bestämt det ännu. Vi har kanske ett lopp som vi siktar mot, men vi har inte riktigt hunnit fastställa det så det är öppet.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp