DELA
Foto:

Travindianen: ”Jeppas Maxi mot Elitloppet”

Följetongen Jeppas Maxi fortsätter och jag kan inte sitta still längre, det är 60 dagar kvar till årets Elitlopp. Jeppas årsdebut är avklarad och den gav eko i hela trav-Sverige och i Finland. Magnifikt!

När den finske stjärnhästen Brad de Veluwe förra veckan fick kasta in handduken, försvann Elitloppet för denne. Men gott folk, det är faktiskt som så att Åland just nu har Finlands bästa häst i stället. Smaka på den ni, hästen heter Jeppas Maxi och tränas av amatören Robert Ekström i Jomala. Alltså på riktigt, fattar ni detta? Nyp er i armen nu. På finska sidan är det hästar som Kuislas Your So Vain, Surprise Lord och Big Sky Hurricane som är toppnamn just nu, är det namn som skrämmer er? Inte mig i alla fall, och de finska kontakter jag surrat trav med senaste veckorna säger samma sak; Jeppas Maxi är just nu etta i Finland.

Senast Åland hade äran att ha Finlands bästa häst var när Indian Silver tävlade.

Indian Silver deltog i Elitloppet och andra storlopp och tränades av proffstränaren Stig H Johansson.

Det som sker i Gottbyskogarna i Jomala är helt fantastiskt.

Hela familjen Ekström skall hyllas för detta stordåd. När inte fjolårets prestationer och framfart av Jeppas och Robert Ekström uppmärksammades på Idrottsgalan eller av Visit Åland och deras turismpris spänner jag nu bågen och det rejält: Jeppas Maxi är på väg mot Elitloppet, ett av världens största och finaste travlopp! Det ni, gubbar och gummor ute i de åländska stugorna.

Här ett tips till Jomala kommun; ni kan redan nu anhålla om att sätta upp en skylt ute vid Gottbykorsningen. ”Stall Jeppas” eller ”Här bor Jeppas Maxi”, kan det stå, och jag lovar att folk kommer att stanna till längs vägen. För det eko i trav-Sverige som Jeppas fört med sig håller på att bära hela vägen till Elitloppet. JM är just nu en av de största snackhästarna, det är precis dessa kändishästar som Elitloppet vill ha i startfältet, att det sedan är en finsk häst gör inte heller saken sämre då båtarna från riket varje år fylls inför Elitloppet.

När det sedan finns en bra story att sälja in om Jeppas Maxi – med den lilla amatörtränaren på den lilla ön – känns det här högst verkligt.

Sveriges ledande travtidning Travronden skriver att Jeppas kommer att vara nationalikon om framgångarna fortsätter. För mig är han redan så mycket mer, men det förefaller sig som om det bara är vi travnördar som fattar det här. I helgen kommer första provet.

På Påskdagen går Jeppas ut på Romme i ett V75-bronsdivisionsförsök, från spår åtta, över kort distans, detta som en av de största favoriterna på V75-kupongen. Det är så klart tufft att vinna över kort distans över 1 640 meter, men Jeppas är så här långt en undantagshäst. Jag tror att Robert Ekström är ruskigt sugen på finrummet. Det hade även jag varit.

Det är inte ofta man får fram sådana här hästar och jag hoppas innerligt att det bär hela vägen till Elitloppet och finrummet.

För en sak skall ni veta, ni som sitter och läser detta och tycker att ”oj vad han pallrar”, ”oj, oj hur skall hästen hålla ihop?”. Ni är bara avundsjuka, så oerhört avundsjuka att någon lyckas på denna kobbe.

Dessutom tror jag det är riktigt bra att starta i Elitloppet i år och sikta på det riktiga Elitloppet nästa år.

Kör nu Jeppas och Robert!

Ni har hela Åland, Finland och Sverige bakom er. Vilken idrottsman eller kvinna på Åland har haft det tidigare? Snälla berätta.

Indianens tre påskbomber

V75, Romme (söndag):

1. Super Otto, nr 6 i V75-1. Haft spår 11 två gånger i rad, begriper ingenting hur han blir så lite streckad. Hästen har vrålform och bara vinner detta.

2. Mellby Cheeky, nr 12 i V75-2. Blir helt bortglömd, var storfavorit senast från spår 12. Glöm det loppet, nu lång distans och klart enklare emot. Påskens roligaste drag.

3. Porthos Amok, nr 3 i V75-3. Två lopp i kroppen, haft dåliga bakspår, spurtat kanon och sett grymt bra ut. Formstall och rapporterna från vinterträningen är fantastiska. Kul skräll!