DELA

Jan laddar för säsongspremiär

TRAV. Det blir premiär i dubbel bemärkelse för Ålandstravet fredag kväll. Det är dags för årets första travtävling, med en ny verksamhetsledare vid spakarna.
– Det jag vet om är på plats, säger Jan Blomqvist.

Sedan februari är Jan Blomqvist ny verksamhetsledare för Ålandstravet sedan han efterträtt Joachim Eriksson. Fredag kväll är det inte bara säsongspremiär för årets travtävlingar, utan det blir med andra ord också en premiär med Blomqvist vid rodret.
Han är utbildad ekonom och kommer senast från ett arbete som koordinator vid landskapsregeringen för ett EU-projekt. Trav och hästar är med andra ord något helt nytt för den 35-årige mariehamnaren.
– Det är mycket nytt att lära sig, men kunskapen om det sportsliga finns inom föreningen. Jag bidrar mer med det administrativa och arrangemanget.
Men tvungen att lära sig mer har han trots allt varit. Kunskap har han inte bara hämtat från de lokala källorna, utan han har också besökt flera travanläggningar i Sverige.
– Klart det är en fördel om man vet hur en häst ser ut, säger han med ett skratt.
– Det är som med alla branscher, man lär sig med tiden.

Vill nyrekrytera
Upplägget för årets nio tävlingar blir ungefär det samma som tidigare.
– Jag kom in i ett så sent skede på vårvintern att det inte funnits tid att ta fram några nyheter. Men målet är att få hit så mycket folk som möjligt, så väl tävlande som publik, säger Blomqvist.
Hur ska du göra det?
– Det är inget jag vill dela med mig av ännu, säger han och ler.
Ett projekt han dock har planer på att genomföra, är att ge en ingång till dem som är intresserade av att bli verksamma inom travsporten.
– Jag har känslan av att intresset för hästsport bara ökar. Inte bara inom trav, utan särskilt inom dressyr och hoppning. Det är en utmaning med nyrekryteringen som är värd att tänka på, säger han och fortsätter:
– Vill man hålla på med hästar är det lätt att gå med i en ridskola, men det kan vara svårare att komma in i travsporten.

Få en känsla
Men innan dess gäller det för Jan Blomqvist att fokusera på fredagens travlopp. Omkring 80 hästar finns i startlistorna och det finns skäl att besöka Ålandstravet trots det utlovade sämre vädret när det kör igång klockan 18.30.
– Trav är ett evenemang med mycket folk och trevlig stämning i kombination med spänning i tävlingsbiten, säger han.
Vid premiären går det att hitta verksamhetsledaren lite överallt.
– Jag ska finnas med bland deltagare och publik och få en känsla av vad de tycker om arrangemanget, säger Blomqvist.

För att se startlistorna kan du klicka här: länk.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax