DELA

Istrav på Slemmern i helgen

TRAV. På söndag arrangeras istrav av jippokaraktär på Slemmern.
– Men visionen är att göra fastlagstravet till en tradition och i framtiden köra riktiga tävlingar på isen, säger Ålandstravets verksamhetsledare Jan Blomqvist.
På söndag körs det första istravet på Slemmern sedan slutet av 1960-talet. En plogad rund bana utanför Nabbens badplats kommer då göra plats för tävlingarna.
– Det är riktigt roligt att kunna ha istrav på Slemmern igen. Särskilt i år i samband med Ålands hästavelsförenings 100-års jubileum, säger Ålandstravets verksamhetsledare Jan Blomqvist.
Som det ser ut nu blir det två kvallopp och en final. Men travet är av uppvisningskaraktär, alltså ingen riktig tävling. Tanken är dock att i framtiden köra riktiga istravtävlingar på Slemmern.
– Vår vision är, om vädret tillåter, att ha istrav varje vinter och att framöver utveckla det till ett riktigt tävlingstrav. I till exempel Åre kör man istravtävlingar på sjön varje vinter och i Schweiz har man galopptävlingar på St. Moritzsjön. Så varför inte istrav här på Åland varje vinter, säger Blomqvist.


Första gången på isen
De cirka 15 hästar som kommer till start är alla hemmahästar. Däribland Bang in Line med Roald Eriksson, Robert Ekströms Jeppas Hampus och så ställer Barbro Carlsson upp med några hästar.
– Det är positivt att man tar upp sådana här gamla traditioner. Många tränar på isen för det ska vara skonsamt för hästen. Men för mig är första gången så det blir att köra efter omständigheterna, säger Roald Eriksson.
I samband med travet ska det också att finnas möjlighet att bland annat provåka häst och släde.
Loppen startar klockan 13.00 och beräknas hålla på i två timmar.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax