DELA

Inter finska mästare i fotboll

FOTBOLL. Inter från Åbo kammade hem FM-titeln i fotboll genom att besegra Jaro från Jakobstad med 2–0 (1–0) i fotbollsligans sista omgång på söndagen. Titeln är den första för Åboklubben. Inter hade före söndagen varit som bäst fyra i ligan, 2004. (OBS arkivbild)
Senast det firades fotbollsguld i Åbo var för 33 år sedan när TPS vann FM-titeln 1975.
Mötet mellan Inter och Jaro var nära att skjutas upp på grund av att gräsplanen i Kuppis var i så pass dåligt skick. Planen hade fått storstryk av höstregnet, men huvuddomaren Tero Nieminen gav grönt ljus för matchen efter att ha noggrant granskat planen.
Matchen mellan Inter och Jaro blev en kamp mot naturkrafterna. Det oavbrutna regnet gjorde den redan mjuka planen ännu värre och bollen var ytterst svårhanterlig.
Severi Paajanen nickade in Mika Ojalas frispark till hemmapublikens glädje i den sjunde minuten och Domagoj Abramovic svarade för segermålet i den 85:e minuten. Paajanen var inblandad även i Abramovics mål.
Trots det tunga underlaget slogs Jaro på allvar i Åbo. Bortalaget hade några fina målchanser, men Intermålvakten Patrick Bantamoi lät sig inte överraskas.
–Vi vågade inte tro på FM-titeln inför den här säsongen eftersom vi var endast nia förra året. Det främsta målet var att bättra den placeringen. Men i maj när vi vann sju av åtta matcher, så vände skeppet. Vi fick nytt självförtroende och vi var med i tätstriden, konstaterade Inters chefstränare Job Dragtsma.
– Ju längre säsongen led desto klarare blev målet om FM-titeln.


Honka knep FM-silver
I sista omgångens övriga matcher fick Honka från Esbo se sig besegrat av IFK Mariehamn med 2–3 (1–2) och HJK från Helsingfors förlorade mot FC Lahti med 0–1 (0–0). Trots förlusten mot Mariehamn knep Honka silverpengen. FC Lahti tog hem bronspengen.
Honka placerade sig bland de tre bästa i ligan för första gången i klubbens historia.
– Det känns alltid bittert efter en förlust, men silverpengen smakar smaskens, sade Honkas tränare Mika Lehkosuos.
Lehkosuo var nöjd med säsongen och säger att Honka har nu etablerat sig i toppen av den finländska fotbollen.
– Vi har tre bra säsonger bakom oss. Två fjärdeplaceringar och nu en andraplats. Vi hade inför den här säsongen som mål att ta medalj och det lyckades vi med.
KooTeePee flyttar ner till division 1, medan KuPs kvalar till ligan och tar sig an Viikingit.(FNB)