DELA

Inte än, Wirtanen – men snart gör Tommy comeback

FOTBOLL. Efter månader av skadebekymmer smygstartade Tommy Wirtanen sitt matchande mot FC Åland i förra veckan.
Han avstår lördagens ligacuppremiär borta mot HIFK – men hoppas snart vara redo igen.
– Jag siktar på Intermatchen nästa vecka, säger högerbacken.
En ljumskskada på sensommaren gjorde att Tommy Wirtanen missade ligans sista tredjedel.
Särskilt frustrerande var den långa bortavaron då 32-åringen hade hoppats på en snabb comeback.
– Det skulle bara ta några veckors rehabilitering först. Men sen drog jag upp skadan på nytt två gånger om. Det var först i förra veckan som jag kunde börja gå för fullt på en fotbollsträning, säger Tommy Wirtanen.
– Visst finns det alltid en oro att spela match igen efter fem månader när man gått skadad, men samtidigt kan man inte tänka på det för mycket. I min ålder har man alltid lite krämpor när man spelar på den här nivån, och det är kul att vara tillbaka och jaga den där bollen igen.


Två testspelare
På lördag inleder IFK sitt ligacupspel i Tallihallen mot nykomlingen Helsingfors IFK. Tommy Wirtanen skulle kunna spela i den matchen, men väljer att vila ytterligare några dagar till.
– Jag står över i helgen. Hade vi inte haft spelare hade jag varit med, men nu har vi två testspelare (Philip Sparrdal Mantilla och Ramon Soria Alonso) som ska få speltid, så jag behöver inte känna någon press, säger Wirtanen.
– Men förhoppningsvis är jag med hemma mot Inter nästa torsdag.
Hur Sparrdal Mantilla och Soria Alonso ska matchas är inte huvudtränaren Pekka Lyyski helt på det klara med ännu.


Forsell tillbaka
– De har just kommit hit så vi får se lite hur många minuter de ska få. Det beror ju också på vår egen truppsituation. Både Philip och Ramon är tillgängliga även mot Inter så vi har tid att se dem, säger Lyyski som är nöjd med att truppen från i fjol i stort sett är intakt i år.
– Med tanke på det kan man ha lite högre förväntningar på laget rent spelmässigt. Placeringar är en annan sak, det hänger på hur starka de övriga lagen är. Men vi åker till Helsingfors för att vinna och siktar på att gå vidare från gruppen. Vem som bär favoritskapet spekulerar jag inte i, säger Lyyski som får tillgång till Petteri Forsell som ansluter till truppen på lördag.
– Han flyger hem med landslaget på fredag och stannar i Helsingfors en natt. Om han spelar mot HIFK får vi ta en diskussion om. Det hänger på hur många minuter han får i landslaget (mot Jemen i torsdagens match).

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax