DELA

Ingen Ingves mot FC Lahti

FOTBOLL. Wilhelm Ingves missar definitivt söndagens match mot FC Lahti. Det står klart efter tisdagens EM-kvalseger med U19-landslaget.
– Det finns den risken och nu vann de i går (läs i tisdags) med 2–1. Vi hade tänkt se om laget skulle gå vidare och om de skulle förlorat ett par matcher hade det kanske gått. Men som det ser ut nu stannar han, säger IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson.
U19-landslaget spelar tre EM-kvalmatcher den här veckan och vann alltså den första med 2–1 över Israel. Wilhelm Ingves kom in i den 70:e minuten då han ersatte Sevillas Teemu Pukki. Finlands mål gjordes av Tero Mäntylä och Jaakko Lepola.
I dag är det återigen match och det är hemmanationen Portugal som står för motståndet. Allt som allt är det 13 grupper med fyra nationer i varje grupp som kvalar under hösten. De två bästa i varje grupp går vidare till nästa steg som spelas till våren.
IFK Mariehamn hade hoppats få hem Ingves till söndagens match men i och med tisdagens seger har Finland stora möjligheter att ta sig vidare till vårens matcher. Om söndagens match däremot blir betydelselös för Finland blir situationen något annorlunda.
– Om de blir utslagna och inte har en chans att gå vidare kan nog diskussionen tas upp, säger Mattsson.
Men som alltid när det gäller landslaget finns det speciella regler och det blir säkert svårt för IFK att övertala bollförbundet att låta Ingves stå över söndagens match. Oavsett om Finland är utslagna eller inte.
– Det går nog inte att bara vi begär det utan då måste nog alla parter vara inblandade, säger Mattsson.
De fyra lagen i varje grupp möter varandra bara en gång och matchen mellan Bulgarien och Portugal slutade 1–1. Inför dagens matcher leder alltså Finland gruppen och det räcker med en seger till för att säkra en plats i den så kallade elitomgången under våren.
Wilhelm Ingves har i år spelat 13 matcher för U19-landslaget och gjort två mål. I IFK Mariehamn har det blivit lika många mål på 18 matcher.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax