DELA
Foto: Jonas Edsvik
Gustaf Backaliden var en av planens giganter då IFK Mariehamn säkrade spel i den övre slutspelsserien.

IFK till övre serien – vann trots dubbla straffmissar

FOTBOLL. Det räckte med en poäng borta mot FC Lahti för att IFK Mariehamn skulle säkra en plats till den övre slutspelsserien.
Slutligen blev det tre.

IFK Mariehamn var det bättre laget och vann också välförtjänt.
Men segern skulle ändå sitta hårt inne. Under matchen tilldömdes IFK inte mindre än tre (!) straffsparkar, varav man missade två.
Först ut från straffpunkten var ytterbacken Dylan Murnane – i den elfte minuten – efter att Hampus Lönn blivit kapad av FC Lahti-mittfältaren Pekka Lagerblom (med ett förflutet i IFK). Murnane försökte rulla in den lågt till höger men stoppades av FC Lahti-målvakten Patrick Rakovsky.
I den 64:e minuten var det dags igen. Denna gång var det Robin Sid som gick i backen och rutinerade Amos Ekhalie som slog straffen. Ekhalie, som nu är inne på sin elfte (!) ligasäsong med grönvitt, gick på kraft och smällde enkelt upp bollen i nättaket – otagbart för Rakovsky.
Med fyra minuter kvar av ordinarie speltid fick IFK sin tredje straff, efter att inbytte Riku Sjöroos gjorts ner i ändan av straffområdet. Trots att Amos Ekhalie tidigare i matchen visat sig vara säkerheten själv från elva meter var det plötsligt mittbacken Robin Buwalda som stegade fram. Buwalda gjorde precis som Dylan Murnane hade gjort tidigare och placerade bollen lågt till höger, men återigen var Patrick Rakovsky med på noterna.
I och med segern slutar IFK sexa i Veikkausligans grundserie, vilket innebär att man nu får spela vidare i den övre av de två fortsättningsserierna.

Läs mera om detta i måndagens Nya Åland.

Matchfakta
FC Lahti-IFK Mariehamn 0-1 (0-0)
Mål:
0-1 Amos Ekhalie (straff) 64′
IFK: Oskari Forsman-Lassi Järvenpää, Robin Buwalda, Rick Ketting, Dylan Murnane-Amos Ekhalie, Robert Crawford, Gustaf Backaliden-Keaton Isaksson, Hampus Lönn, Robin Sid (Riku Sjöroos 77′)
Domare: Oskari Hämäläinen
Varningar IFK: Robin Buwalda, Oskari Forsman
IS-stjärnor: 3) Amos Ekhalie (IFK), 2) Patrick Rakovsky (FC Lahti), 1) Oskari Forsman (IFK)
Publik: 3 012 personer på Lahtis stadion.