DELA

IFK stoppade GMM-tifo

FOTBOLL. En knuten näve och texten ”Krossa HJK”.

Det ansåg IFK Mariehamn var för grovt när klubben satte stopp för en GMM-banderoll på Sonerastadion.

Det är inte i linje med klubbens värderingar, säger ordföranden Robert Söderdahl.

Inför seriefinalen mellan HJK och IFK Mariehamn på Sonerastadion besökte Nya Åland Green Mean Machine när supporterföreningen arbetade med att ta fram ett tifo.

Men banderollen med texten ”Krossa HJK”, ackompanjerad av en knuten näve stoppades av IFK Mariehamn som bad fansen att plocka bort knytnäven.

Detta trots att varken Fotbollförbundet eller HJK ska ha opponerat sig mot budskapet.

Vi har haft samtal med supportrarna och var väldigt tydliga med att en sådan banderoll inte är något man förknippar med IFK Mariehamn. Vi står för kamratskap och en positiv supporterkultur där man stöttar det egna laget, och inte fokuserar så mycket på motståndaren, säger IFK:s ordförande Robert Söderdahl.

Vad säger ni till dem som tycker att ni överreagerar? Att en knuten näve inte är så farligt.

Man kan så klart ha åsikter om det, vissa kanske kopplar det till något positivt att man knyter näven för sitt lag. Men vi tror att det finns fler negativa associationer till en knuten näve än det finns positiva, och det är inte något vi vill att vår förening ska förknippas med.

GMM-representanter har avböjt att kommentera IFK:s beslut.

På väg till arenan inför fredagskvällens supermatch (1–1) mellan tabellettan IFK och tvåan HJK gick drygt 350 IFK-supportrar i samlad trupp till Sonerastadion med ”Krossa HJK”-banderollen i första ledet, dock utan knytnäven.

Oskar Magnusson