DELA

IFK spelar om viktiga poäng

FOTBOLL. Två av IFK Mariehamns nyckelspelare, Paulus Arajuuri och Samuel Reed är avstängda i morgondagens match mot Tampere United. Och nu blir manfallet än större i och med att Daniel Norrmén är skadad. Men han tänker positivt.
– Vi har mer att spela för än Tampere och det gynnar oss, säger han.
I morgon möter IFK Mariehamn tabellnian Tampere United borta i Tammerfors. En gång tidigare under säsongen har de båda lagen mötts då förlorade IFK hemma med 1–4. Den förlusten kom i början av juli, just under den perioden då IFK:s trupp var som tunnast och som värst skadedrabbat.
Men trots den vinsten mot IFK och att Tampere nu senast vann mot serieledarna Inter har inte Tammerforslaget inte levt upp till förväntningarna de hade på sig den här säsongen. De senaste två åren har de ju vunnit ligan.
– De har haft en riktigt misslyckad säsong och har egentligen inget att spela för. Det skulle väl vara äran i så fall. Men jag tror snarare att det kan ge oss en bra chans i och med att vi har mycket mer att spela för, säger Daniel Norrmén.
Om IFK vinner i Tammerfors i morgon kan de ta sig förbi både RoPS och VPS i tabellen. Skulle KuPS dessutom förlora betyder det att IFK säkrar sin plats för fortsatt spel i högsta ligan.

Spelare borta
Till last för IFK ligger dock att de har två av sina nyckelspelare avstängda. Både Paulus Arajuuri och Samuel Reed åkte på ytterligare varningar i matchen hemma i söndags och kommer därför inte till spel i matchen i morgon.
Att halva backlinjen är borta har så klart skapat visst huvudbry för IFK:s tränare Pekka Lyyski men som det såg ut på gårdagens träning lutar det att det blir André Hansell på vänsterkanten och Andreas Björk i mitten.
– Det känns som den mest naturliga lösningen i och med att Hansell faktiskt har spelat på den positionen mer än vad Reed har. Men laget är inte uttaget än så vi får se, säger Norrmén.

Norrmén vilar
En som definitivt inte spelar i morgon är Norrmén själv. Redan efter matchen mot FC Haka i söndags började han få känningar i låret. Han deltog i träningen i går men kom fram till att vila är det enda alternativet.
– Det är inte allvarligt men jag känner att det drar rejält. Det är tur i oturen att det kommer nu i och med att nästa match efter söndagens är först om två veckor. Det ger mig tid att komma igen, säger han.

Större plan
Inte heller IFK:s målvakt Dan Chilom är tillbaka i spel utan det är återigen Simon Enqvist som vaktar IFK:s mål. Men att en ny backlinje skulle störa hans spel tror inte Norrmén.
– Han koncentrerar sig på sitt och att hans spel skulle störas mer än någon annan tror jag inte. Det hänger snarare på att vi måste utnyttja ytorna bra. Vi måste spela ett tight och smart försvarsspel. Det är det som gäller. Det är en större plan att spela på där så ligger vi fel kan de helt spela bort oss, säger Norrmén.
Kvar för IFK återstår sedan två tuffa möten. Lahti borta den 19 oktober och avslutningsvis Honka hemma den 26 oktober.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax