DELA

Nyan Play: ”Allu” om poängen (HJK-IFK 1–1)

FOTBOLL/HELSINGFORS. Efter ett nära två veckor långt landslagsbrejk startade Veikkausligan om med en smäll i Helsingfors. Gästande tabellettan IFK Mariehamn mot mesta mästarna och ligatvåan HJK på en nära nog fullsatt Sonerastadion.

IFK stod på 54 poäng inför supermatchen, en före ett jagande HJK – piskat att vinna – som ålänningarna aldrig tidigare hade besegrat i Helsingfors.

Spänningen gick att ta på, och drygt 350 grönvita supportrar stöttade sitt lag på plats.

Inledningsvis gick det också att skönja på planen hur mycket som stod på spel. Ett som väntat bollförande HJK hade svårt att komma till klara chanser mot ett kompakt IFK Mariehamn. Det var försiktigt och spänt i Helsingfors inledningsvis, men så hände något.

IFK började vaska fram halvchanser och i den 25:e matchminuten nådde Kristian Kojolas långa boll fram till Dever Orgill via Aleksei Kangaskolkka. Avslutet gick dock högt över.

Minuten senare fick HJK:s främste målskytt sin chans – och satte den.

Ett inlägg över Jani Lyyski nådde Alfredo Morelos som stötte in 1–0 till HJK.

IFK var i underläge på mardrömsarenan, men långtifrån nedslaget.

Efter en halvtimmes spel uppstod en tumultartad situation på en hörna när Jani Lyyski nickade och Dever Orgill kämpade om returen. I tumultet som uppstod på mållinjen stoppade HJK:s Anthony Annan bollen med handen, men domaren Mattias Gestranius vinkade avvärjande. På returen sköt sedan Kristian Kojola bollen i magen på Taye Taiwo som räddade HJK med ett nödrop.

I den kontring som följde kunde hemmalaget ha gjort 2–0, men Nikolai Alhos beslut blev varken skott eller passning och chansen rann ut till inspark.

Några minuter senare brände Akseli Pelvas en ny HJK-jättechans från nära håll när Walter Viitala räddade hans volleyskott, och i den 39:e matchminuten var det Grönvitts tur att bränna nästa megachans.

En långboll damp ned i straffområdet där en liggande Brian Span lyckades att hinna före HJK-keepern Thomas Dähne och ge Dever Orgill ett drömläge. Men jamaicanens avslut gick rakt på Taye Taiwo som ånyo räddade HJK från ett insläppt mål.

Sekunder senare sköljde IFK över HJK i ännu en anfallsvåg: Philip Mantilla sköt stenhårt från distans, Dähne räddade och Diego Assis placerade returen i insidan på stolpen och ut.

Det var slutpunkten för en fullständigt galen första halvlek som HJK vann med 1–0, men som lika gärna kunde ha slutat 3–3.

Till upptakten av den andra halvleken återvände kontrollfotbollen till Sonerastadion, där ledande HJK kontrollerade det mesta av bollinnehavet och vaskade fram den första klara chansen efter tio minuter när Akseli Pelvas nickade utanför på ännu ett inlägg från Odu.

Matchen stod länge och vägde när Morelos brände ett friläge med knappa kvarten kvar.

Missen blev dyrbar, för i den 78:e minuten nickade Ville Jalasto snålt hem till en halkande Thomas Dähne. Aleksei ”Allu” Kangaskolkka utnyttjade situationen och rullade in en kvittering med guldsmak i öppet mål.

Matchen slutade 1–1, och IFK toppar fortsatt ligan efter att både SJK och Ilves tappat poäng i kväll.

Läs mer i lördagens E-Nyan

Text: Oskar Magnusson

Foto: Johan Orre