Webb-tv: FC Lahti-IFK 0-0 (höjdpunkter)

IFK Mariehamn tog sig under måndagskvällen an tabellsjuan FC Lahti på bortaplan.
Tabellfyran IFK ville hitta vinnarkänslan igen efter att ha förlorat hemma mot KuPS (2–3) före midsommarhelgen – lagets andra raka förlust på WHA – och man gjorde det med positiva minnen från sin senaste Lahtisresa.
Det var där som IFK tog säsongens första seger i april, och även två månader senare visade sig Grönvitt trivas i Päijänne-Tavastland, åtminstone inledningsvis.
Gästerna från Åland hade initiativet den första kvarten och såg sin hetaste chans just när lagets främsta period gick mot sitt slut. Anthony Dafaas inspel från snäv vinkel möttes av Brian Span som dock sköt högt över Henrik Moisanders mål.

Lahtis åt sig in i matchen halvvägs in i första halvlek och vann tillbaka initativet. Och det var också hemmalaget som hade de vassaste chanserna före paus.
Dels när Otso Virtanen avvärdje ett Matheus Alves-friläge redan i den tredje minuten.
Dels när ex-IFK:aren Pekka Lagerblom rann igenom gästernas försvar och drog bollen i ribban efter 25 minuters spel.

Men första halvlek slutade mållös.

Och det skulle den andra göra också. Detta trots att IFK tvingades spela med tio man efter att Amos Ekhalie dragit på sig sin andra varning efter en knapp timmes spel.

Trots det numerära överläget lyckades inte Lahtis skapa särskilt många högkaratiga chanser, det numerära överläget till trots. Närmast kom lagkaptenen Mikko Hauhia med ett lurigt distansskott som Virtanen styrde till hörna, och Jussi Länsitalo hotade med ett volleyskott i slutskedet.
Men IFK stod upp och red ut stormen, mycket tack vare ett ramstarkt försvar och en strålande målvakt i Otso Virtanen – och på stopptid fick också laget chansen att ta alla poäng med sig hem när Brian Spans skott gav en retur som Diego Assis sånär kunde stöta in i mål.

–Jag är glad att vi kunde ta en poäng trots att vi spelade med en man mindre under så lång tid. Hela laget och särskilt backlinjen gjorde ett fantastiskt jobb. De kämpade hårt, säger Otso Virtanen.

–Det här visar vilken karaktär som finns i det här laget.