DELA
Foto: Jonas Edsvik

IFK möter Vasalag på WHA

Knappt hinner IFK Mariehamn hämta andan efter onsdagens cup-match så är det åter dags för match. I kväll är det dock Veikkausligan som gäller och det är Vasalaget VPS som står för motståndet på WHA.

IFK supportern Jörgen Pettersson står för veckans uppladdningstext på lagets hemsida, och förväntar sig händelserik match mot VPS direkt från start.

”Det är bra med taktik och långsiktiga mål men ibland krävs mod och hjärta mer än försiktighet och eftertanke och ett sådant läge är nu.”

Båda vinst

Vid kvällens match har både IFK Mariehamn och VPS åtta ligamatcher samt onsdagens cupmatch bakom sig. IFK vann borta mot division 2-laget EPS från Esbo med 3-0, medan VPS mötte division 3-laget VJS från Vanda, där man vann med 2-0.

I jämförelse med motståndarlaget konstaterar Pettersson att IFK Mariehamn kan ses som en veteran, med sina 18 raka säsonger i den finländska högsta ligan. VPS är nämligen nykomlingar i årets liga, men klubben grundades år 1924 och har tidigare vunnit både liga- och cupguld och även spelat internationell fotboll. Senaste större framgången var silver i ligacupen år 2014.

Bekanta spelare

I VPS återfinns flera tidigare IFK-spelare som till exempel målvakten Oskari Forsman, lagkaptenen Sebastian Strandvall och mittfältaren Gustaf Backaliden.

”Inför innevarande säsong var målsättningen inte att vinna guld utan snarare att hålla sig kvar.” skriver Pettersson.

– Vi skrider ödmjukt till verket. Vi drömmer inte om titeln – vårt ligaguld är att behålla vår plats i serien. Vi vet vad som krävs för det. Gör vi det vi kommit överens om så ordnar det sig, sade Sebastian Strandvall till Yle Sport inför ligastarten.

Tian mot elvan

Matcherna i ligan har för VPS hittills givit två segrar, en oavgjord match och fem förluster vilket betyder sju poäng och en tiondeplats. ”Lika många poäng men sämre målskillnad har IFK Mariehamn som på sina åtta matcher vunnit en, förlorat tre och spelat fyra oavgjorda och återfinns på plats elva i tabellen”, konstaterar Jörgen Pettersson.

Avspark för kvällens match är klockan 18.30 på Wiklöf Holding Arena.