DELA

IFK kämpade till sig en poäng

FOTBOLL. Eckeröhallen lockade 403 åskådare till IFK Mariehamns ligacuppremiär mot FC Honka. Det som inledningsvis såg strålande ut rasade ihop på slutet och med andan i halsen klarade ålänningarna en poäng.
Den som var sen ut till Eckeröhallen på söndagseftermiddagen missade IFK Mariehamns enda mål. För bara två minuter in i matchen visade nyförvärvet Mikko Paatelainen upp sig och satte 1–0. I övrigt handlade första halvlek mest om att få kontroll på bollen på underlaget som inte bjöd in till något skönspel. Honkas giftigaste chanser i första halvlek kom på fasta situationer där varje hörna fick publiken att susa till.
Med en handfull frånvarande testade tränaren Pekka Lyyski nya grepp. Mittfältaren Marcus Olofsson fanns till exempel på platsen som högerback då Patrik Rikama stod över på grund av smärta i baksidan av låret. I anfallet startade Paatelainen och Ante Simunac, som senare i matchen byttes ut mot Petteri Forsell som startade som yttermittfältare. En hel del ommöbleringar, men det såg inte ut att ställa till några större problem.
IFK hämtade upp sig från en svacka i slutet på första halvlek när man inledde den andra. Men så småningom sjönk laget ihop på nytt och det var Esbolaget som förde matchen. En kvittering hängde länge i luften och därför var det inte särskilt förvånande när den gänglige Hermanni Vuorinen satte pannan till och fick till 1–1. Det blev också slutresultatet, vilket får anses som rättvist räknat i antalet chanser.
– Vi brukar spela oavgjort här, säger Honkas tränare Mika Lehkosuo.

Vill stanna
Försvararen Rickard Oteng Mensah fanns på planen som IFK:s enda testspelare för dagen. Han inledde som mittback i första halvlek och flyttade ut till höger i halvtid. Publiken fick inte se några större prestationer från hans sida, men själv är han nöjd.
– Det var kanske inte så spektakulärt, men helt okej, säger han om sin insats.
Mensah säger att IFK slappnade av något efter målet vilket bjöd in Honka i matchen.
– Vi pressade bra i början, men det kostade också energi. Taktiken var att pressa dem så mycket som möjligt, vilket jag tror att alltid är IFK:s taktik.
Hur passade spelstilen dig?
– Jag är van att spela så här från tiden i Malmö, men där jag spelade senast är det en helt annan sorts fotboll. Så det var länge sedan.
I morgon väntar ett möte mellan honom och IFK-ledningen, därefter får han besked om han är välkommen att stanna på Åland.
– IFK har en fenomenal trupp och jag vill gärna vara en del av den, säger han.

Läckte inte
Pekka Lyyski beskriver matchen som ganska typisk.
– Bollen lever mycket här, i synnerhet de här nya bollarna. Då blir det automatiskt en jäkla kamp, säger han.
Sasha Anttilainen, Wilhelm Ingves och Jimmy Sundman saknades alla i söndagens match. Och just avsaknaden av löpvilliga anfallare märktes i systemet.
– Vi måste kontrollera spelet för att få det att fungera med det anfall vi hade i dag, säger Lyyski.
Han säger att IFK inte var ute efter ett bollinnehav på samma sätt som Honka.
– Vi är inte den typen av lag. Men visst hade vi kunnat skaka om dem om vi haft en löpare till och gjort Honka längre.
Nyförvärven, Paatelainen och Forsell, hur fungerade de?
– Som väntat. Mikko presterar precis det en tränare väntar sig och Petteri har ett bra passningsspel. Men han måste arbetas in, han har inte fysiken än och lär få några tunga månader.
Och Mensah?
– Det måste jag fundera vidare på och sova på saken. Det är för tidigt att säga om han är den rätta. Han är inte sämre än de övriga, jag tyckte inte att han läckte i backlinjen på något sätt, säger Pekka Lyyski.
Nästa match i ligacupen för IFK är redan inkommande helg då man reser till Helsingfors och möter HJK.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax