DELA

IFK granskar Igor Utkovic

FOTBOLL. 25-årige försvararen Igor Utkovic provtränar med IFK Mariehamn den här veckan.
– Jag har alltid tagit på mig en ledarroll i mina tidigare klubbar, så det ska jag försöka bidra med i IFK, säger han.

I onsdags anlände mittbacken Igor Utkovic till Mariehamn för att provträna med IFK resten av veckan. Utkovic kommer närmast från svenska division 1-klubben Carlstad United där han spelat de senaste tre säsongerna. Innan dess har han också spelat för holländska division 2-klubben BV Veendam och tidigare Jonsered. Moderklubben är BK Häcken.
Vad känner du till om den finländska ligan?
– Jag vet att den utvecklas och blir starkare för varje år. Det är en liga som går framåt med stora steg.
Om IFK Mariehamn vet Utkovic inte så mycket. När Nyan träffar honom under måndagen har han just anlänt till Åland och han har ännu inte hunnit göra sin första träning med laget.
– Men jag vet att det är en klubb som fostrat en del spelare som spelar i Allsvenskan nu. De verkar vara duktiga på att utveckla unga spelare.
Flera alternativ
IFK Mariehamn är dock inte Utkovics enda alternativ för säsongen 2010. Mittbacken för diskussioner med bland annat Superettanklubbarna Ljungskile och Ängelholm. Och att Carlstad United vill behålla sin backklippa framgår tydligt i svensk media.
Men om det blir IFK, vad kan du bidra med i laget?
– Det är svårt att säga när jag inte har tränat med dem än. Men jag har alltid tagit på mig en ledarroll i mina tidigare klubbar, så det ska jag försöka bidra med i IFK.
Med mot Lahtis
Efter gårdagens pass i Eckeröhallen ville tränare Pekka Lyyski avvakta med att kommentera Utkovics kvalitéer.
– Måndag till onsdag fokuserar vi mer på fysisk träning, fredag till lördag tränar vi mer med boll inför Lahtismatchen. Så i slutet på veckan kan jag kommentera honom bättre.
Men ditt första intryck?
– Han klarade sig lika bra som alla andra i dag men det var ju en lite annorlunda träning. Det märks att han har bollen i sig, att han har teknik och så där. Senare i veckan får jag se mer hur han klarar sig när vi gör övningar inriktade på fyrbackslinjen och försvarsspelet.
Kommer han att spela mot Lahtis?
– Ja, om ingenting speciellt händer. Vi har tagit hit han för den sakens skull.
Till skillnad från Richard Oteng Mensah, som IFK nyligen testade både som mittback och ytterback, är Utkovic en renodlad mittback.
– Vi kräver inte att han ska kunna spela på båda positionerna. Spelar han mot Lahtis så blir det som mittback, säger Lyyski.

MALIN LUNDBERG
malin.lundberg@nyan.ax
tfn 528 462