DELA
Foto: Ida K Jansson

IFK bjöd på schlagerhockey

ISHOCKEY. Få åländska idrottsföreningar deltar i Pride.

IFK Mariehamns ishockeysektion bryter mönstret – med schlager på is.

– Det borde vara en självklarhet för alla att delta. Idrotten ska vara öppen, säger initiativtagaren Pia Qvarfordt.
IFK Mariehamns ishockeysektion ordnade ”Schlager on Ice” under onsdagskvällen, som en slags uppvärmning inför schlagerfesten på Arken.

Klubben står tillsammans med Ålands Idrott för sportinslagen under Åland Pride. Märkligt få, tycker Pia Qvarfordt från IFK-hockey som även ska gå i paraden på lördag.

– När en idrottsförening får frågan om att vara med på Pride kan man ju undra varför man inte skulle vilja vara det? För oss är det en självklarhet. Att inte vara med i Pride är mer av ett ställningstagande än att delta tycker jag, säger Pia Qvarfordt som betonar vikten av öppenhet i en idrottsförening.

”Tydlig värdegrund”

– Det spelar inte någon roll vem man är eller vilken sexuell läggning man har när man sysslar med sport. Därför är det viktigt att vara tydliga utåt med vår värdegrund gentemot våra medlemmar och andra som är nyfikna på att börja spela ishockey.

Ett par presumtiva hockeyspelare kan ha tagit sina första steg mot en karriär på is i veckan. Både nybörjade och mer erfarna spelare – totalt omkring ett femtontal – fanns med i Islandia under veckans schlagerhockey. Initiativtagaren menade att ishockey till musik skulle kunna få folk att våga sig ut på isen.

– Alla har inte provat på hockey och då kanske det här lättar upp. Det ska vara så lättsamt som möjligt, och då passar väl schlager bra. Jag hade gärna lyssnat på trash under träningen, men det kanske vi kör nästa Pride, säger Pia och skrattar.

Internationell gäst

Åland Prides projektledare Sofia Enholm fanns med på ishockeypasset – som leddes av Emelie Qvarfordt och Tilde Gullans.

– Det är jättebra att idrottsföreningar syns under Pride. Det är ganska få som är med ännu på Åland, men barn och ungdomar är viktiga målgrupper att rikta sig till.

Schlagerhockeyn i Islandia såg också ett internationellt inslag. Engelsmannen Geoff Hawksworth från Coventry halkade runt på ovana hockeyfötter till tonerna av Fame, Anna Book och Barbados.

– Det måste vara över tjugo år sen jag stod på skridskor, men jag tyckte att det var en rolig grej att testa. Jag är här för att hälsa på min vän Tage Lindfors (viceordförande i Regnbågsfyren, reds. anm.) och försöker delta på lite aktiviteter under veckan. Kul att se att idrottsföreningar ställer upp, jag tror inte att det skulle hända i England. Idrott är för mycket business där.