DELA

IFK arbetade sig till seger

ISHOCKEY. Efter en mållös första period lossnade det för IFK Mariehamns hockeyherrar som kunde tysta ett synnerligen grinigt Vattholma efter seger med 8–1.
– Bättre än förväntat faktiskt, säger lagets kapten Johan Norrgård.
IFK Mariehamn tog i dag emot tabellfyran Vattholma IF hemma i Islandia. Gästerna var inte särskilt bra på att skapa eget spel, men desto mer skickliga att störa IFK:s försök till finlir. Därför blev första perioden främst ett ställningskrig där hemmalaget utan resultat försökte slå hål i Christian Zäll i motståndarmålet. Andreas Ekman och Johan Norrgård skapade de giftigaste chanserna efter varsin soloåkning, men pucken förblev utanför målramen.
Frustrationen i de bägge lagen öppnade upp för en del oschysst spel och domaren fick visa ut spelare efter spelare.
I andra perioden lyckades IFK hitta bristerna i motståndarnas strategi. Efter ett ribbskott några minuter in kom äntligen 1–0 när Marcus Englund kunde stoppa in pucken. Bara några minuter senare lyfte Daniel Sederström elegant in 2–0 vilket följdes upp av 3–0 från Norrgårds klubba och 4–0 genom ett snyggt slagskott från blå linje i power play av Sederström.

Andra vågen
Matchens mellanskikt var mycket underhållande med ett spel i högt tempo och kämparanda från båda lag. Därför var det tråkigt att i den tredje perioden se ett Vattholma som helt gav upp ishockeyn för att istället hänge sig det fula spelet. Kastade klubbor, långfingrar och fula tacklingar gjorde att domartrion gång på gång fick sätta en svartklädd spelare i utvisningsbåset.
IFK var visserligen inte några änglar de heller, men behöll ändå fokus och stoppade in ytterligare några puckar till slutresultatet 8–1. Sederström och Englund satte varsitt till medan Adam Lindberg och Andreas Stenberg också tog sig in i protokollet.
– Det såg segt ut där ett tag, men killarna körde på och gjorde vad de skulle. Bättre än förväntat faktiskt, säger Johan Norrgård.
Vad var taktiken?
– Att hålla tätt bakåt och att centern skulle hålla sin plats och ta bort den andra vågen.
Norrgård öser beröm över juniorerna som kallades in, däribland Adam Lindberg, Julius Englund och Tommy Holmberg.
– Det enda som var synd var att jag själv var inne på backen när de gjorde mål, säger Norrgård och skrattar.

Revansch
De många fajterna som utspelades försökte han hålla sig distanserad till.
– Ofta blir det så här när ett lag är inställt på en jämn match. Vattholma är starka i kroppen och utnyttjade förstås det, men det gäller att hålla nerverna i styr.
Du blev själv nedbrottad på isen?
– Så länge jag är på plan och kan resa mig upp slår jag inte tillbaka. Men han fick in ett slag i bakhuvudet där.
IFK har ny match i morgon söndag klockan 14.30 när man tar emot tabelltvåan Hallsta IK.
– Vi skulle behöva ett par backar till nu när vi har fyra bra spelare borta. Men killarna är nog taggade även om det lär kännas i benen i morgon.
På höstsäsongen vann Hallsta över IFK med 5–4 på deras hemmaplan, något som svider hos IFK:arna.
– Nog ska vi slå dem, vi gjorde en katastrofmatch förra gången. Vi är många som skäms och vill ha revansch, säger Johan Norrgård.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax