DELA

I helgen avgörs Ålandsspelen

BANGOLF. För elfte året i rad ordnar Österbottens idrottsdistrikts bangolfsektion i helgen sin sista tävling för säsongen i Eckerö Käringsund.
– Vi trivs så bra här. Det finns några speciella banor här, det är det som lockar, säger Tage Björklund, ordförande i ÖID-bangolf.
Tävlingen, som går under namnet Ålandsspelen, lockade i år ungefär 90 deltagare från Åland, riket och Sverige. Herrveteranklassen lockade flest tävlande, hela 24 stycken, men några yngre förmågor fanns också i startlistorna.
– Det finns kanske någon som är yngre än mig men jag hör nog till de yngsta, säger 27-årige Thomas Suominen som deltar i klassen H2, en klass för herrar med handicap mellan 6 och 10.
Suominen berättar att han gått fredagens första runda på 30 slag. Med två rundor kvar hoppas han att han ska placera sig bland de 24 bästa och bli direktkvalificerad till lördagens final.
– Jag ska fortsätta spela som vanligt och så får man hoppas att flytet håller i sig. Just nu leder jag min klass med två slag, säger han.

Fjolårsvinnare
Förutom herrveteraner och H2 ingår också klasserna oldgirls, damer, oldboys, H3 och H1 i tävlingen. Under fredagen spelades tre rundor i klasspel och 24 deltagare kvalificerade sig direkt till lördagens final. Övriga får en chans till i dag då ett sista kvalificeringsvarv ordnas.
– Då går ytterligare 24 vidare, jag får sikta in mig på den eftersom den första rundan i dag gick åt skogen, säger Glenn Sirén, en av de ålänningar som spelar i oldboysklassen, en klass som förra året vanns av åländske Kjell Sandberg.
– Jag har vunnit och Kari Laakso har varit tvåa två år i rad. I år borde det vara hans tur att vinna, säger Sandberg som dock bjöd upp till kamp efter en bra första runda i går.

Kommer igen
Nu planerar ÖID-bangolf redan nästa års tävling i Käringsund. Tage Björklund säger att säsongsavslutningen på Åland är en trevlig tradition som man gärna vill hålla fast vid.
– Det låter som att det är mer svenskar på väg nästa år, så då kan det bli ännu fler deltagare, säger han.

MALIN LUNDBERG


Foto: ERKKI SANTAMALA