DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>BOM PÅ BOM Emma Pussinen gjorde en fin bomserie, ända fram tills två fall förstörde intrycket.

”Jag visste vad som väntade”

Hallå där Emma Pussinen, 16, som just avslutat det första lägret av fyra med den nationella gymnastikträningsgruppen Bemarit i Kourtane.

Hur var det?
– Roligt. Och jag tycker att det funkade bättre den här gången än när jag var på uttagningslägret i augusti. Jag visste vad som väntade den här gången.

Hur mycket tränar ni under de fyra lägerdagarna?

– Vi körde totalt runt 20 timmar på mattan. Det är väl inte så att kroppen får en chock jämfört med hur jag tränar annars, men det känns helt klart. De första två dagarna funkade bra, men sen blev jag ganska trött. Det är svårt att förbereda sig på hemmaplan inför vad som väntar, mer än att vara inställd på att det blir tufft – och sen kämpa!

Har du gått framåt i din utveckling sedan uttagningslägret?

– Ja, vi gjorde styrke- och vighetstest både i augusti och i förra veckan och jag har gått framåt i båda. Styrkan har jag förbättrat mycket tack vare att vi har varit inne i en styrkeperiod med MGF (Mariehamns gymnastikförening) de senaste sex, sju veckorna. Det är kul att det har gett resultat. Och så har jag försökt vara lite mer noga med vighetsövningarna.

Tar du med dig några nya insikter hem från lägret?

– Ja, det är jätteduktiga tränare i Kuortane som gör att man vågar testa nya saker. De har koll på grejerna och lägger upp träningen på ett annat sätt som man kan ta med sig hem till sin egen förening.

Hur fixade du språkbarriären?

– Det var lite klurigt (skratt). Två av tränarna pratade engelska med mig, resten av tränarna var lite osäkra på engelska och då blir det lite svårt för mig med finskan. Men jag hade Ylva (Watkins, MGF-tränare) med som hjälpte mig genom att översätta och förklara.

Har Bemarit-lägret gett mersmak?

– Ja, absolut. Efter att jag varit med på det känner jag mig ännu mer motiverad inför nästa läger när jag kan ladda upp hemma i mig egen sal och med mina egna tränare.