DELA

”Blir att bjuda på tårta nu”

Hallå där, Joel Mattsson, som blev IFK:s yngsta ligadebutant mot HJK.

Hur känns det?
– Det är lite svårt att förstå det. Men självklart har jag en bra känsla. Det var häftigt att få debutera på Sonerastadion inför så mycket folk (5 988).

Du lär med dina 16 år, sju månader och en dag vara IFK:s yngste ligadebutant hittills.

– Kul att ha en sån merit. Och jag tror säkert att det kan ge motivation till de IFK-spelare som är yngre än mig och som ser att det går att nå a-laget. Jag hoppas att de kan inspireras.

Du fick hoppa in i den 83:e minuten vid underläge 0–3. Vad fick du för instruktioner?

– Att bara gå in och köra och spela mitt spel. Jag fick bra support från de andra spelarna, och försökte göra det defensiva arbetet. Det blev 0–4 till slut, men tre eller fyra mål bakåt gör ingen större skillnad. Jag minns att jag nickade bollen, så jag hade i alla fall en bollberöring (skratt).

Vad sa lagkamraterna till dig?

– Alla gratulerade mig efter matchen. De är sugna på tårta nu.

Jaså?

– Ja, jag måste bjuda på tårta nu på en träning i veckan. Debutanttårta kallar de den. De sa i alla fall att det är så det går till, om de nu inte har lurat mig (skratt).

Du har precis börjat gymnasiet. Vad gör du om IFK erbjuder dig ett a-lagskontrakt nästa säsong?

– Det är klart att det går att kombinera studier och fotboll, så som Thomas (Mäkinen) och Marc (Nordqvist) har gjort i år, till exempel. Alla fotbollsspelare drömmer väl om ett a-lagskontrakt så det skulle självklart vara jättekul om det skulle bli så. Men jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det, jag njuter bara av att få träna med a-laget.

För i våras gick det tyngre för dig?

– Ja, då gick jag skadad med en fot som krånglade. Och när jag kom tillbaka var det jobbigt mentalt eftersom jag var rädd för att slå upp skadan igen. Med tanke på skadan är det extra skönt att jag hann med att spela a-lagsfotboll i år.