DELA

Hundratals kubik i skogen

MOTORSPORT. Någon av dem nämnde ordet gubbdagis. Och kanske det är den bästa förklaringen. I alla fall vad gäller det gäng som i går körde enduro i området runt Widmans kross.
– Det är en fantastisk rolig verksamhet och det är bra motion också. Det kanske inte alla tror, säger ålänningen Björn Skogberg som ordnat tillstånd från markägarna.
Längst fram kör Björn Skogberg. Han har en gul väst på sig och fungerar som lokal guide. Det är han som har koll på läget. Det är han som har preparerat banan, klippt bort de värsta kvistarna och rullat bort stockarna. Bakom honom följer hela gänget.
– Jag har bara kört i två år men man lär sig ganska snabbt för det är så roligt, säger han. Och de här hojarna är väldigt förlåtande och stryktåliga.
Gänget ja. De började i Roslagen i söndags. Tog sig sedan över till Åland och återvänder till Sverige i dag. Tre dagar. Åtta män och motorcyklar med över 500 kubik. För första gången har arrangören Olle Ohlsson med sig ett gäng till Åland.
– Meningen är att få aktivitet, upplevelse och äventyr i ett, säger han. Som ett kinderägg.


Kan locka turister
Och gänget gillar ägget. Precis så som dagisbarn gör. I Roslagen kör de mest på landsväg mellan olika turistattraktioner men här på Åland är det skogsväg som gäller. Tanken är att komma tillbaka till Åland fler gånger.
– Vi hoppas på det, säger han. Det här är lite av ett test.
Själv har Ohlsson testat på det mesta inom motorsport. Dakarrallyt. Check. Inkarallyt i Peru. Check. Safarirallyt i Australien. Check. Och nu alltså även Åland.
Men den här gången handlar det inte om någon tävling. Nej, inte alls. Det handlar snarare om en helhet. Om upplevelsen. Gänget från Sverige har bokat Olle och hans företag MC Sport under tre dagar.
– Vi försöker åka och bo i passande miljö, säger Olle Ohlsson. Vi vill inte tälta och inte leva lyxliv.


Stannade i skogen
Så det handlar minst lika mycket om njutning som om motorcyklar. Samt, givetvis, kombinationen av de två. Den här gången övernattar de på Ulfsby gård men har redan hunnit spana in ett och annat nytt ställe för kommande turister.
– Det är inget party där vi går ut och dansar och groggar, säger Olle. Får de en Stallhagen så somnar de gott.
Och får de en motorcykel så kör de tills de trillar. Det intensiva ljudet överröstas endast av den närliggande stenkrossen. Motorerna är ganska lätta. Så även fjädringen. Men det kan diskuteras om gubbarna är det.
– Vi är väldigt väl omhändertagna och bor fantastiskt fint, säger Per som är på sitt tredje safari med Olle.
Men det var samtidigt en tuff dag ute i skogarna. Blött. Tungt. Och svettigt. Den här gången skippade gänget landsvägarna och turistattraktionerna. Det fanns helt enkelt inte någon tid över.
– Det är fantastisk bra träning, säger Per. Men tyvärr finns det inte så många ställen att åka på.
Fast det finns ju alltid Åland. Och så Roslagen om man vill ta det lite lugnt.

Text: JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax

tfn 528 462