DELA

Hon är Ålands nya löparstjärna

FRIIDROTT. Johanna Kahlroth har alltid gillat att springa och hon har alltid vetat att hon haft bra kondition. Men att hon efter bara ett års löpträning kvalat in till FM, både på 10.000 och 5000 meter, är hon själv förvånad över.
– Att det skulle gå så här bra trodde jag inte, säger hon.
Johanna Kahlroth jobbar som idrottslärare i Uppsala. När Blodomloppet, ett gatulopp över tio kilometer, skulle ordnas 2009 gick kollegorna vid skolan ihop och bestämde sig för att springa. Det blev startskottet för Kahlroths löparkarriär.
– Jag har ju alltid vetat att jag kan springa. Jag tycker det är roligt och jag är ganska envis. Det är en bra egenskap om man ska springa långa lopp. Sedan har jag alltid hållit på med idrott i någon form. Jag seglade optimistjolle länge och sedan spelade jag innebandy i många år, både i Paf Elit på Åland och i ett lag i Uppsala.
Efter Blodomloppet anmälde Kahlroth sig till Tjejmilen och Stockholm halvmaraton. Halvmaran sprang hon på drygt en timme och 32 minuter. När Åland halvmaraton hölls senare på hösten hade hon slipat tiden ännu mer, då sprang hon på 1.31,55.
– Det hade gått bra och en bekant till pappa föreslog att jag skulle gå med i någon förening. Jag kontaktade ÅID och de tipsade mig och Mikael Nordblom. Nu är han min tränare och han har hjälpt mig sedan den 1 januari.

Varierad träning
I och med att Kahlroth började samarbeta med Nordblom lade hon om sin träning.
– Jag sprang fem till sex gånger i veckan redan förut men nu är min träning mer varierad. Jag varvar intervaller med backträning och längre pass. Sedan stämmer jag av med Micke fjärde vecka.
Kahroths försäsongsträning gav resultat. Årets första tävling Premiärmilen sprang hon på 39.04 minuter, en förbättring med drygt två minuter jämfört med Tjejmilen.
– Jag visste inte riktigt var jag låg inför den tävlingen men det gick jättebra, konstaterar hon.

Pallplats
Sedan dess har Kahlroth gått från klarhet till klarhet. I maj sprang hon 5000 meter på 18.03,6 vilket innebar att hon var klar för FM på sträckan. Vid GIF-spelen i Glanshammar i maj vann Kahlroth 3000 metersloppet på 10.42,17 – en tid som endast två åländskor, landslagslöparna Anki Nordman och Gunvor Nordwall, slagit. Nyligen ställde Kahlroth också upp i halvmaratonloppet Göteborgsvarvet. Bland 71.597 löpare blev hon 17:e på tiden 1.25,08. Och årets upplaga av Blodomloppet sprang hon på 37,57.
Har du funderat på att löpa någon helmara också?
– Det har inte lockat ännu. Dessutom är det svårt att springa både helmarathon och korta lopp. Jag tror att det skulle slita på mig mer än vad det skulle bygga upp kroppen.
Nu satsar Kahlroth i stället på de kortare loppen. Hon kvalade nyss till FM på 10.000 meter efter att ha sprungit sträckan på 38.16,89. FM går i början av augusti och Kahlroth hoppas på en placering bland de 20 bästa.
– Men vi får se hur det går. Jag har inte sprungit så många banlopp ännu utan mest gatulopp. Men det beror väl mycket på dagsform och vilka andra som ställer upp, säger hon.

malin.lundberg@nyan.ax