DELA

Holmströmsk guldtrippel i ÅM

SKIDOR. Skid-ÅM blev en holmströmsk familjeaffär.
Isac och Lennart lade beslag på varsin distanstitel – och i sprinten vann sonen före fadern.
– Vi tränar tillsammans och peppar varandra, säger dubble guldmedaljören Isac Holmström.
Den snöfattiga vintern har fördröjt skidpremiären på Åland. Det kan vara en del i förklaringen till det tunna startfältet under ÅM-tävlingarna vid Jomalas Skid- och skidskyttecentrum i helgen.
I lördagens sprint fick seniorklassen precis ihop till två semifinalheat med fyra deltagare i varje.
I finalens fyra man starka startfält hörde tre av åkarna: Stefan Mattsson, Isac Holmström och Lennart Holmström till Jomala IK, medan Philip Wikström var IFK Mariehamns representant. Isac Holmström vann finalen, tio sekunder före pappan Lennart, och ytterligare fem före bronsmedaljören Stefan Mattsson.


Första kurvan viktig
– Det känns väldigt bra. Jag hade kontroll på det hela vägen, säger Isac Holmström som var först ut från den första kurvan.
– Tar man första kurvan är det svårt för de bakom att köra om en. Det är så pass trångt i spåret. Jag visste att det gällde att vara först ut ur kurvan om man ville ha något att göra i loppet.
För en skidentusiast som Holmström har väntan på snön varit frustrerande.
– Man går ju och väntar på att snön ska falla. Men vi har varit iväg och tränat dels i Orsa, och sen en sväng till en skidtunnel på fastlandet. Sen spelar jag fotboll i Jomala, löper och kör rullskidor, så det har funnits att göra ändå, säger Isac Holmström som ställer upp i H20-klassen till helgens FSSM i Pargas.


FSSM till helgen
– FSSM är en av höjdpunkterna med skidsäsongen. Vi får se hur det blir med Vasaloppet, jag har ingen plats än och så får man se hur det passar med fotbollen.
Under söndagens distanslopp lade Isac Holmström beslag på H20-klassen som ensam åkare (samma klass han åker i FSSM), och ”lät” Lennart Holmström ta hem H21-klassens 15-kilometerslopp med sju deltagare.
Totalt kom ett trettiotal åkare till start i helgens ÅM-tävlingar. Och ÅID:s skidutskotts ordförande Bo-Erik Söderlund tackade dem som lagt ner tid på att preparera spåret för att tävlingarna ens blev av.
– Det är massor av folk som jobbat dygnet runt för att få konstsnön tillverkad, och sen också med att få ut snön på banan. Allt görs på frivillig basis och det är bara att lyfta på hatten för dem som ställer upp, säger Söderlund.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax