DELA

Holmén i ny VM-satsning

LÖPNING. Janne Holmén trappar ner. Inte så att han lägger av utan han satsar i stället på kortare distanser.
Till VM nästa år kommer vi troligtvis att se Janne Holmén i startfältet på 5.000 respektive 10.000 meter i stället för i maraton.

Efter storsatsningen till OS-maran i Peking i augusti, där Janne Holmén slutade på 19:e plats, kortar han nu ner på distanserna. Hans framtida satsning ligger i stället på distanserna 5.000 meter, 10.000 meter och halvmara.
– Jag känner att jag vill prova de kortare distanserna igen. Det var några år sedan, 2003 tror jag, som jag sprang de sist. Och jag har sprungit på tid som räcker till en VM-plats, säger han.

Rehabiliteras
28.12 minuter är det som krävs på 10.000 meter för att ta sig till VM i Berlin nästa sommar, och Holmén har sprungit på tiden 28.09.
För en månad sedan opererade han akillessenan i hälen och tränar nu så smått för en comeback. Men han håller träningen kort, och fram till november tränar han lugnt med löpning på sträckor runt fyra till fem kilometer.
– Då har det gått två månader sen operationen. Känns det bra då kommer jag gradvis öka träningen. Jag skulle tro att jag är tillbaka i normal träning runt årsskiftet, säger han.


MARIA NYKVIST