DELA

Holm siktar på SM-final

BIKINIFITNESS. Hon vann dubbla guld på Fitnessgalan i våras i sin debutsäsong. Nu siktar Maria Holm mot final i SM i bikinifitness som avgörs på söndag.

– Jag känner mig lugnare och mer förberedd inför den här tävlingen, säger hon.
Åländskan Maria Holm gör sin debutsäsong i bikinifitness och hon har redan nått framgångar. På Fitnessgalan i Stockholm i maj tog hon först guld i sin egen längdklass 163 centimeter. Efter att ha tävlat mot de övriga elva deltagarna i sin klass tog hon även hem guldet som bästa deltagare, oavsett längdklass. Hon vill dock inte skriva under på att hon skulle bära favoritskapet inför SM i Västerås.

– Det är många duktiga deltagare med. Och jag är yngst i min klass, mina mottävlanden är åtta till tio år äldre och de har haft längre tid på sig att bygga sina kroppar, säger Maria Holm.

Poseringen är avgörande, vilket är ett av hennes starkare drag. Med sin dansbakgrund har hon ett lätt rörelsemönster på scenen och det har hittills tagits emot väl av domarna. Det handlar om att hitta de bästa linjerna i förhållande till domarna, att kunna anpassa sig beroende på sin utgångspunkt på scenen.

– Om jag till exempel skulle hamna långt ut till höger måste jag kunna visa mina bästa linjer för domarna där de sitter så det gäller att anpassa poseringen utifrån det, säger Holm.

Det faktum att domarnas bedömning avgör kan göra tävlingarna ganska subjektiva.

– Det är omöjligt att säga vem som har den bästa fysiken, det gäller att kunna visa sina bästa linjer. Det hade varit roligt om publiken kunde vara med och påverka på tävlingarna, säger hon.

Går på diet

 

Sedan i våras har hon ändrat sitt träningsupplägg något. Hon har gått från att lyfta tungt till att minska vikten men öka antalet repetitioner. Det ska chocka kroppen till att fortsätta ge resultat. Benen är ett fokusområde.

– Jag har mycket muskler på benen, men jag måste trimma och tajta dem ännu mera. Det gör jag genom att träna mycket med hopp och plyometrisk träning, säger Maria Holm.

– Men jag behöver jobba på att få upp min X-form, att axlarna och benen är breda gentemot midjan.

Veckorna inför tävling handlar om att finslipa musklerna. Maria Holm börjar varje morgon med uthållighetsträning vilket kan vara till exempel en promenad och kör fyra styrkepass i veckan. Med en vilodag innebär det tio pass i veckan.

Hon går också på diet inför tävling. Den består till stor del av lax, äggvita, potatis, avokado och banan. Den här veckan, tävlingsveckan, tar hon till specialtricken för att ge musklerna en boost.

– Jag äter som vanligt fast mängderna är mindre. I början av veckan dricker jag mera vatten och äter mindre kolydrater, det blir ungefär som en detox. Mot slutet av veckan dricker jag mindre vatten för att torka ut kroppen, sedan äter jag kolhydrater för att pumpa upp musklerna.

Vill till EM

Redan i våras berättade Maria Holm att hennes långsiktiga mål är att ta sig till EM. För att nå till EM kan SM vara en språngbräda. Finalisterna i SM kvalificerar sig till Nordiska mästerskapen, NM. Finalisterna i NM kvalar i sin tur in till EM. Målet i SM är att vara bland de sex bästa och ta sig till final.

– SM-final är ett realistiskt mål. Det gäller att våga tro på sig själv, säger hon.

EM-drömmen är en långsiktig målsättning. Det tar många år att träna upp sig och hon är trots allt bara i sin debutsäsong.

– Men innan 30 vill jag dit, säger 23-åriga Maria Holm.

SM i bikinifitness avgörs på söndag i Västerås.

2282145