DELA
Foto: Jonas EdsvikTVÅAN OCH TREAN Niklas Wiklund gick ifrån Marcus Brandt till slut och blev bästa ålänning i "maran".

”Högt samlarvärde på Åland marathon”

MARATON. Löparklassikern Åland marathon avgjordes för 33:e gången under söndagen. Men sedan nystarten 2014 i Ålands idrottscenter regi var det blott andra upplagan, och blyga 111 löpare (maraton och halv-maraton) tog sig i mål i loppet som numera har sitt nav i Godby.

 

Det där med att ”samla” på maratonlopp runtom i världen var just det som fick herrklassens vinnare till Åland. I Aten i november gör han sitt 50:e maraton i karriären.

– För mig hade det här ett högt samlarvärde eftersom jag aldrig sprungit på Åland tidigare. Jag tror och hoppas att loppet kommer att växa ännu mer, särskilt när folk börjar inse att det inte är så lång resa hit, säger Uppsalalöparen Johannes Erixon.

Niklas Wiklund gjorde sin första start i Åland marathon och blev främste hemmalöpare med sin andraplats på tiden 2.55.53.

– Jag tycker att det är en rolig bana. Jag hade ”Brandten” att springa med, men han släppte efter Färjsundet på andra varvet, säger Niklas Wiklund.

Marcus Brandt blev trea i herrklassen. Bästa damlöpare blev Paulina Sjöholm på tiden 3.56.16.

I halvmaratonloppet (21 km) blev det Sami Saku som vann på tiden 1.22.44. Damklassen vanns av Charlotte Lindberg på tiden 1.46.21.