DELA
Foto: Ida K Jansson

Rekordtrupp till ungdoms-FM

FRIIDROTT. Till helgen avgörs ungdoms-FM i friidrott.

Då skickar IF Åland sin största trupp på 2000-talet.

– Under mina snart tjugo år som tränare har jag inte varit med om något liknande, säger Frank Ottesen.
Med start på fredag avgörs två stycken Finska mästerskap för friidrottsungdomar.

Till Tavastehus, Egentliga Tavastland, reser tävlande i åldersklasserna 14–15, medan 16- och 17-åringarna gör upp om FM-medaljerna i Kajana, Kajanaland.

IF Åland mönstrar en åtta man stor trupp (fem deltagare i 14/15-FM, tre i 16/17-FM) vilket är den största åtminstone på 2000-talet, kanske till och med någonsin.

– Jag har varit tränare på Åland i snart tjugo år och inte varit med om något liknande. Det är jättekul att vi har med så många duktiga ungdomar på FM, säger friidrottsledaren Frank Ottesen.

Ungdomsfriidrotten på Åland upplever något av en boom för tillfället.

Ökad popularitet

– Populariteten för sporten har växt. Det är väl så att man ser kompisarna träna och tävla och vill börja med friidrott själv. Och så görs det bra jobb ute i föreningarna med att få fram nya talanger. Exempelvis i norra Åland där Tatjana Berglund (IFFK) är ett gott exempel, säger Ottesen.

Tillströmningen av nya hungriga friidrottsungdomar på Åland gör att träningsverksamheten lider av växtvärk.

– Största utmaningen blir att ta till vara på alla talanger. Jag och Benita (Gustafsson) håller i en träningsgrupp för ÅID där talanger från tolv år och uppåt är med. Men det finns ju inte plats för hur många som helst, och förhoppningsvis kan vi få till fler grupper så att alla kan hitta en passande träning för sin nivå. Det blir svårt för sådana som är nya inom friidrotten att hoppa in i vår träningsgrupp eftersom vi inte kan börja om från grundnivån varje termin.

Nu till helgen är det dags för de åtta friidrottare som nosar på nationell toppnivå att försvara de åländska färgerna på FM.

Elsa Andersson, Anni Nylund, Moa Pesonen, Simon Stjärnfeldt och Adina Renlund tävlar i Tavastehus.

Löpartrion Eric Sjölund, Ebba Koskinen och Maria Söderlund reser till Kajana.

Två medaljkandidater

Frank Ottesen flaggar för ett par åländska medaljchanser i Anni Nylund på 300 meter samt Eric Sjölund på 200 meter.

– Anni möter tufft motstånd men har andra bästa tid på årsbästalistan så hon ska kunna gå för en medalj. Det finns dessutom mer att ta av för Anni på 300 meter, säger Ottesen.

Eric Sjölund är fyra i anmälningslistan till FM på 200 meter, men har sprungit snabbare än så i sommar.

– Med tiden han gjorde på SFI-mästerskapen i för stark medvind (22,47) ligger han tvåa så även Eric ska kunna utmana om medaljerna, avslutar Ottesen.