DELA

Högerback blev anfallare

FOTBOLL. Ekhiabhi Okodugha inledde säsongen som högerback i IFK Mariehamn. I senaste ligamatchen spelade han i anfallet och han gjorde ett mål. Nu leder han IFK:s interna skytteliga.
– Jag är ingen bra målskytt egentligen. Jag har bara varit på rätt plats vid rätt tidpunkt, säger ”Oko” ödmjukt.
Ekhiabhi Okodughas formkurva har stigit i samma takt som han flyttats längre och längre fram i IFK Mariehamns laguppställning. Han värvades till klubben som högerback och han startade också i backlinjen under säsongens första matcher. Efter några omgångar tog Ante Simunac över. Oko flyttades fram på mittfältet.
– Det är som högermittfältare jag spelat mest. Det är den position jag är mest van vid, säger han.
Från mittfältspositionen har Oko gjort två mål. Först mot HJK och sedan mot Haka när lagen kom på besök till Wiklöf Holding Arena. I söndags startade han som anfallare, släpande bakom Mikko Paatelainen. Även då gjorde han mål.
– Det var första gången jag spelade i anfallet för IFK. Laget behövde någon eftersom Sasha (Anttilainen) var skadad och tränarna bestämde sig för att testa mig. Det var roligt att jag gjorde mål och att vi vann då.

Flest mål i IFK
I dagens match mot MyPa är det mycket möjligt att Oko startar som anfallare igen. Wilhelm Ingves och Jimmy Sundman är inte tillbaka från sina skador och Anttilainen spelar knappast, åtminstone inte från start.
– Flera av spelarna i laget har sagt att jag spelade bra som anfallare mot JJK. Just nu vet jag inte vilken position jag trivs bäst på. Jag försöker bara göra mitt bästa vilken position tränaren än vill att jag ska spela på.
Oko har liksom många andra IFK:are dragits med skador under säsongen. Hans tå har fått ta emot flera smällar men nu börjar skadan bli bättre.
– Jag har fått smällar mot samma ställe flera gånger men jag har kunnat spela ändå. Jag går för hundra procent på träning och jag kan spela mot MyPa. Det börjar kännas bättre med foten, det går åt rätt håll.
Och det är väl tur för IFK som behöver en målskytt som producerar. Förra året gjorde Oko sex mål för sitt dåvarande lag RoPS. Nu har han gjort tre mål för IFK och därmed är han Grönvitts bästa målskytt så här långt.
– Men jag är ingen bra målskytt egentligen. Jag har bara varit på rätt plats vid rätt tidpunkt. Jag har haft lite tur, säger Oko.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax