DELA

Historiskt VM-guld i styrkelyft

KRAFTSPORT. Ove Lehto har som första ålänning någonsin kammat hem ett VM-guld i styrkelyft.
– Mycket bättre kan det inte bli, myser han.
Att Ålands kraftsportsklubbs tungviktare är suveräna i att lyfta vikter visste vi. På meritlistan finns såväl EM- och VM-guld i bänkpress som EM-guld i styrkelyft i klubben. I helgen siktade Ove Lehto på att kamma hem den tyngsta titeln någonsin; ett VM-guld i styrkelyft. Och visst grejade han det.
– Jag var laddad redan innan och ville få ett bra resultat. Jag har sett fram fram emot tävlingen länge och med Ryssland borta ur tävlingarna (på grund av dopningsavstängning, reds. anm.) kändes det möjligt, säger han.
I tävlingarna i norska Stavanger, inledde Lehto med ett nytt personligt rekord i knäböj när han drog 415 kilo.
– Det kändes lätt och gick så bra, det var nästan där redan jag egentligen vann. En knockout från början, säger han.

Allt ska klaffa
Paradgrenen bänkpress vann han på 312,5 kilo och var överlägsen tvåan i grenen som bara hade 285 kilo på stången. I den avslutande gränsen marklyft inledde han försiktigt då han hade en hyfsat bekväm ledning.
– Jag har nyligen börjat dra med smal stil, berättar han.
Till slut blev det ändå rejäla 342,5 kilo vilket gav en totalvikt på 1.070 kilo. En summa som inte bara innebar VM-guld, utan också nytt personligt rekord.
– Om jag skulle slå ihop alla mina personliga rekord från enskilda tävlingar, skulle jag komma upp i 1.115 kilo. Men i en sådan här tävling måste allt klaffa, säger Lehto och fortsätter;
– Det har varit en lång uppladdning sedan sommaren, eller egentligen sedan årets början. Jag har lyckats hålla mig tillräckligt skadefri och råkade vara frisk när tävlingen var.

Mot nya mål
Han är givetvis stolt över att vara den första ålänningen som kammat hem titeln.
– Mycket bättre kan det inte bli!
Två tävlingar återstår innan årets säsong är över. Närmast är det SFI-mästerskapen på hemmaplan om två veckor.
– Det kommer nog att gå bra, det är alltid lindrigare när man slipper resa. Dessutom är det en tävling där man kan chansa lite och inte har piskan på sig utan kan gå på de stora vikterna utan att det är hela världen om man missar.
Kanske får vi redan där se Ove Lehto klara av sitt nästa mål. För nya barriärer tänker han spränga.
– Det är att klara 1.100 kilo och få till allt på samma dag, det är mitt närmaste mål. Jag tycker jag borde klara det inom ett år, bara jag får vara någorlunda skadefri.
I styrkelyfts-VM gick även silvermedaljen till Finland sedan Jari Martikainen lyft hem det på 1.035 kilo. Bronspengen gick till amerikanen Harris Randall med 1017,5 kilo.
– Han var överraskande blek, jag trodde han skulle göra mer, åtminstone 1.050-1.060 kilo, säger Lehto.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax