DELA
Foto: Niclas Nordlund
Här är laget som ska ta sig an Mästerskapsserien i höst. Lagledare Stefan Långström, Marina Donner, Christian Mattsson och Johan Pettersson.

HIK vässte formen i Godby inför Mästerskapsserien

PINGIS. Under veckoslutet var Hangö IK:s pingislag på Åland för gemensam försäsongsträning. Åländska Marina Donner och Johan Pettersson representerar HIK, som för första gången ska spela i Mästerskapsserien.

Föreningen HIK Pingis fyller 60 år i år, och det firas från och med hösten med en historisk första säsong i Finlands högsta pingisdivision. HIK Pingis, som är Finlands enda helt och hållet svenskspråkiga pingisklubb, kommer också att stå värd för ett av sammandragen av matcher under säsongen. Marina Donner och Johan Pettersson representerar HIK sedan förra säsongen, när laget för första gången i sin historia steg till herrarnas Mästerskapsserie.

Foto: Niclas Nordlund
Marina Donner ser fram emot säsongen.

Hurdana målsättningar har ni med HIK inför Mästerskapsserien?

– Utan att ha superbra koll på de andra lagen, så är det väl att hänga kvar. Det krävs topp fyra för att gå till slutspel, men första målet är nog ända att hänga kvar i Mästerskapsserien, säger Donner.

Pettersson håller med om att en bra målsättning är att efter säsongen, som avslutas nästa vår, vara kvar i den högsta divisionen.

Varm i kläderna

Att både Donner och Pettersson nyligen spelade i öspelen på Guernsey, betyder att det inte blir något långt sommarlov från pingisen före säsongen drar i gång. Ålänningarna är alltså färdig varma i kläderna efter öspel och träning inför öspel, vilket Pettersson säger att kan vara en fördel för laget.

Foto: Niclas Nordlund
Johan Pettersson säger att det är roligt att hela laget lyckades träffas och träna tillsammans, vilket inte hör till vanligheterna.

Hur ofta har ni tränat tillsammans med hela laget så här?

– Det är nog första gången vi träffas så här. Det är roligt att vi fick till det, och det är alltid roligt med flera att träna med, säger Pettersson.

Till vardags tränar Pettersson med Donner på Åland. Det fungerar bra, men alla har lite olika spelstil, och det fina med veckoslutets tre träningspass, säger Pettersson, är att man får mera variation i träningen.

Till laget hör förutom Donner och Pettersson även Christian Mattsson och lagledare Stefan Långström. Långström har också hoppat in och spelat för laget vid behov, men han säger att nivån i Mästerskapsserien nog kommer att vara för hög för honom.

Middag och turistande

Laget tränade på fredag kväll, lördag morgon och söndag morgon i Ålands idrottscenter i Godby. Nya Åland besökte träningarna på lördag morgon. Efter träningen fanns det möjlighet för dem som inte bor på Åland att bekanta sig med landskapet.

– I går var det gemensam middag och samkväm, och nu under eftermiddagen kommer det att finnas tid att turista, säger lagledare Långström.

Foto: Niclas Nordlund
Hela träningsgänget bestod av Stefan Långström, Marina Donner, Matti Lappalainen, Jorma Lahtinen, Johan Pettersson, Daniel Mattsson, Christian Mattsson och Thomas Sandell.

Det var inte bara medlemmar av HIK Pingis som deltog på veckoslutets träningar, med fanns bland annat 74-åriga Matti Lappalainen, som har ett FM-guld i dubbel och ett brons i singel i bagaget. När det gick som bäst var han tvåa i spelarrankingen i Finland. På senare tid har han kammat hem ett VM-guld, ett EM-guld och sju andra medaljer från VM och EM i olika veteranklasser. Senast blev det EM-brons i herrdubbeln i klassen MD70 i Norge för några veckor sedan.

– Det är trevligt att få vara med här och spela. Mest såg jag fram emot att spela mot Marina Donner. Jag förlorade i två set, även om jag ledde med 10–7 i första set, säger Lappalainen.

Lappalainen har en helt egen spelstil, med ovanliga skruvar, och det är en fördel för HIK-laget, som får träna mot en ovanlig spelstil.

Spelarna i HIK-laget är äldre än de flesta andra i Mästerskapsserien. Lappalainen spelade i Mästerskapsserien senast 2009, även om han då redan var 60 år gammal. Vid sidan av en sammanlagd pingiserfarenhet på 60 år, har han alltså också en bra inblick i vad som krävs för att klara sig i Mästerskapsserien som äldre.

– Det kommer att vara en stor utmaning för dem att hållas kvar i serien, men fint skulle det ju vara om de lyckas, säger han.

Förutom att spela Mästerskapsserie med HIK, kommer Donner att under kommande säsong representera landslaget på världstouren och Stockholmbaserade Spårvägen BTK i svenska Pingisligan för damer.

– Tränings- och tävlingsmängden kommer att hållas som den samma, för den är redan stor, säger Donner.

Pettersson kommer också att fortsätta spela seriespel för svenska IFK Österåker.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp