DELA
Foto: PAF

”Herregud vad nära”

DRAGRACING. Trots ett svårt utgångsläge gav ålänningen Fredrik Fredlund sig själv en chans till EM-titeln i Pro Stock Bike-klassen på Santa Pod-banan i England den gångna helgen.
Det taktiska rävspelet som gick ut på att sluta åtta i tidskvalet lyckades efter att Fredlund kört en första kvalrepa på knappa 22 sekunder, i gränslandet för hur långsamt man får köra, och sedan undvikit att väga motorcykeln inför andra kvalrundan (7,17 sekunder) och därmed få tiden underkänd.
Men planen på att få möta EM:s totalledare Gert-Jan Laseur i första elimineringsrundan gick inte i lås eftersom holländaren blev femma i kvalet och sedan slog ut EM-tvåan Alex Hope i första rundan.
Därmed hade Laseur redan inkasserat 24 poäng på Santa Pod och hade 180 totalt.
Fredrik Fredlund visste vad som gällde inför avslutningen: han var inte bara tvungen att besegra Laseur i semifinal och sedan vinna finalen. Han måste också slå Europarekord i tid och hastighet för att få tillräckligt med bonuspoäng till att passera Gert-Jan Laseur i sammandraget.
Han kom så nära det bara går att komma.
Fredlund slog ut Laseur i semifinal och besegrade sedan hemmahoppet Martin Newbury i final på tiden 6,9787 sekunder (nytt Europarekord) över 402 meter och en hastighet om 189,72 miles per hour.
– Det var nytt rekord i tid men inte i hastighet. Jag har kört 190,42 miles per hour tidigare. Jag hade behövt åka en kilometer i timmen snabbare, så det är minst sagt små marginaler, säger Fredrik Fredlund som missade EM-guldet med ett par poängs marginal. (om)