DELA

Henriksson hoppas på tvåmetershopp

FRIIDROTT. Höjdhopparen Andreas Henriksson är i storform inför junior-FM.
– Medalj ska jag ha, säger han inför tävlingarna.
Under fjolårets inomhussäsong hoppade Andreas Henriksson 1,91 meter som högst. Den här säsongen har han raderat det rekordet flera gånger om.
– Det går jättebra just nu. Det är kul att det går framåt för det är många gånger man velat ge upp, säger han.
2007 var första gången Henriksson märkte att han kunde hoppa riktigt högt. Han hoppade 1,85 och 1,87 i FM och sedan tränade han hårt för att förbättra resultaten ytterligare.
– Det ledde till att jag överbelastade båda knäna och blev skadad. Så då fick jag rehabträna länge efter det, berättar han.

Teknikträning
Nu i vinter har det lossnat ordentligt. Under Hammarbyspelen i början på januari hoppade han 1,94 meter och helgen efter förbättrade han personbästat med ett hopp på 1,95 i Eckeröhallen.
– Och jag vara nära att ta 1,99 helgen före, så det går åt rätt håll.
Henriksson förklarar framgångarna med att han tränar hårdare nu än någonsin tidigare. Mest handlar det om teknikträning men även mycket om styrketräning. Att han vilade helt från friidrotten under hösten då han reste runt i Asien tror han också kan vara en del av förklaringen.
– Det var skönt att koppla bort och göra något annat ett tag för att få tillbaka motivationen ordentligt.
Och nu gäller det bara att finslipa tekniken in i det sista.
– Mitt stora problem är att hålla höften uppe i löpningen, jag har en tendens att sjunka igenom i löpningen. Men det ska förhoppningsvis fungera i helgen.

Åländska rekordet
Av de som anmält sig till junior-FM är Henriksson den som hoppat högst. Därmed säger han att en medalj är ett självklart mål att ha.
– Och så småningom måste jag komma över två meter. Men nu höjer dom oturligt nog till 1,99 under FM.
Inför utomhussäsongen är det dock tvåmetersgränsen som Henriksson jagar.
– Jag hoppas att jag kan komma över två meter redan nu i vår så att jag ligger lite före i planeringen. På längre sikt vill jag slå det åländska rekordet på 2,06, men det tror jag inte att jag kan ta i sommar.
Förutom Andreas Henriksson åker också Hanna Wiss, Erica Nordström och Victor Jansson till Åbo för att tävla i junior-FM. Wiss är anmäld till 60 meter, 200 meter och längd i D19-klassen, Nordström till 60 meter och 200 meter i D22-klassen och Jansson till 60 meter och 300 meter i D17-klassen. Henriksson tävlar i klassen H22.
Andreas, är det sporrande för er andra att det gick så bra för Hanna Wiss i senior-FM förra helgen?
– Framförallt är det jätteroligt för Hannas skull. Men visst är det motiverande, man vill ju själv prestera bra så att man också får vara i tidningen!

malin.lundberg@nyan.ax

tfn 528 462