Hemvändarna fick sin revansch

ISHOCKEY. Det blev tredje gången gillt för ”Hemvändarna” mot IFK Mariehamn. Laget vann ishockeydrabbningen i Islandia i kväll med 6-3 och spelaren Sebastian Fjäder hade segerreceptet.
– Vi hade en bra coach och en bra taktik. Vi stod upp för varandra och lät inte IFK snurra, säger han.
För tredje gången arrangerades jippomatchen mellan IFK Mariehamn och ”Hemvändarna”, ett lag bestående av bortaålänningar med ett förflutet på hockeyrinken.
Med två tidigare nederlag i bagaget ville Hemvändarna bryta förlusttrenden och bortalaget började optimistiskt.
Efter dryga fem minuters spel hittade Victor Granskog rätt på pass av Sebastian Fjäder och Staffan Holmström, 0-1 till gästerna.
– Vi hade en bra stämning i laget och kunde spela utan press, säger Fjäder.

Aakula storspelade
IFK Mariehamn skruvade upp tempot och jagade ett kvitteringsmål. Däremot imponerade målvakten Christian Aakula och stundtals radade han upp kvalificerade räddningar.
Men när matchklockan stod på 16.49 var utjämningen ett faktum. Mats Clemes styrde in målet efter att Daniel Eriksson slängt in pucken från blålinjen.
Hemvändarna lyckades dock få med sig ledningen in till periodvilan. Tom Manselin tog hand om sin egen målvaktsretur och skickade in 1-2, med ungefär en minut kvar av första perioden.
Innan hesa Fredrik ljöd hade bortalaget fått ytterligare en stekhet målchans till att utöka differensen i målprotokollet, men IFK:s målvakt Mattias Boman parerade Niklas Johanssons frilägesskott.

Kom tillbaka
Sebastian Fjäder berättar att det var en aning ringrostigt i den första perioden. Kanske berodde det på att det var längesen som många stod på skridskorna för att genomföra en ishockeymatch över 60 minuter.
– Vi var faktiskt åtta stycken från laget som var och körde på is i går, säger Fjäder. IFK satte omgående press på motståndarna i mittenperioden och kvitterade först till 2-2 genom Mats Clemes, som gjorde sitt andra mål för aftonen, innan Marcus Josefsson pangade in 3-2 med en kanon rakt upp i krysset.
Hemvändarna kom däremot tillbaka och fick med sig ett oavgjort resultat i mittenakten. Med två och en halv minut kvar på uret sköt Fjäder pucken förbi en skymd Ted Häggblom som ersatte Boman efter halva matchen.
– Jag får tacka lagkompisarna för det. Vi spelade old-school, ingen snygg hockey direkt men det funkade, säger Fjäder.

Tre raka
De flesta som hade sökt sig till Islandia trodde nog att IFK skulle avgå med segern men Hemvändarna ville annat.
Det dröjde bara 1.57 in i sista perioden när Fjäder krutade in sitt andra mål i matchen vilket betydde 3-4. Assisten stod Rein Metsik för innan han själv ordnade en tvåmålsledning fem minuter senare.
– Vi hade en bra coach och en bra taktik. Vi stod upp för varandra och lät inte IFK snurra, säger Fjäder.
Den definitiva spiken i kistan satte Philip Sjöberg som återigen assisterades av passningsläggaren Metsik.
Hemvändarna fick sin efterlängtade revansch och det gick inte att undgå glädjen i laget.
– Det var sjukt kul det här. En stor eloge till IFK Hockey som styrde ihop det, säger Fjäder.
Du funderar inte på att snöra på dig skridskorna igen?
– Man fick helt klart lite sug efter att spela hockey igen. Vi får se vad som händer nästa år, säger Fjäder med glimten i ögat.