DELA

Hemmasuccé på Ålandstravet

TRAV. Premiärens ATG-strul var glömt.

Ålandstravets andra tävlingsdag blev en veritabel succé – med sex av åtta hemmasegrar.

– Det tror jag inte har hänt förut, säger kusken Jan Söderström som körde sin Jeppas Hampus till seger i ett av loppen.
Ålandstravets premiärdag den 6 maj präglades av kraftigt försenade lopp på grund av strul hos ATG, som omöjliggjorde spel på anläggningen i Norrböle.

Som kompensation bjöd därför Ålandstravet sina besökare på fri entré under måndagskvällens tv-sända försommartrav. Omsättningen på 132 500 kronor på V5 under måndagen var också en ökning med drygt 100 000 kronor jämfört med premiärtravet.

Spelet på måndagstravet förlöpte utan bekymmer – och rent sportsligt blev det flera fullträffar för de åländska ekipagen.

Kvällen inleddes med att Sölve Högman styrde sin egen häst Crosby till favoritseger i första loppet över 2 140 meter voltstart på tiden 1.15,2 (tangerat banrekord) – och avslutades med att Thomas Ahlqvist körde Robert Blombergs och Pernilla Blomroos favoritspelade Lilla Frille till seger i det sista V5-loppet, också det över medeldistans och med en segertid om 1.19,6.

Dubbelseger för Karlsson

Däremellan satt Ålandskusken Jeanette Karlsson upp bakom två vinnare i Jeppas Orakel (Amanda Söderström) och Bottnas Ambassadör (Sigvard Helsing), Barbro Carlsson styrde sin egen Lejonkung till seger i V5-1 – och Jan Söderström vann ett dramatiskt sprintlopp med sin Jeppas Hampus i kamp med Olli Koivunens Make Me Happy.

Det spekulerades på förhand i att sprintspecialisten Jeppas Hampus skulle slå Quick Masters banrekord från i fjol om 1.12,0 på 1 640 meter autostart. Men JH fick nöja sig med 1.13,2, efter att Olle Alsén dragit ned på tempot med sin Action Launcher under stora delar av loppet. När Söderström sedan bröt sig loss in på upploppet fick tävlingsledningen granska Jeppas körning, men Ålandshästen undvek diskvalificering och vann loppet värt 1 070 euro.

– Jag var säker på att jag var först i mål, men osäker på om jag skulle bli diskad eller inte. Det blev lite tajt när jag skulle gå ut i banan, för Olle höll mig inne där och det var svårt att få lucka. Men tydligen gick det rätt till, säger Jan Söderström och skrattar.

– Banrekordet hade nog rykt om det hade blivit full fart hela vägen, men Olle pullade upp. Huvudsaken är att vi vann i alla fall. Det kanske blir banrekord senare i sommar i stället.

Efter den struliga premiären gladdes Jan Söderström åt måndagens travfest – och Ålandshästarnas framgångar.

– Att vi vinner sex av åtta lopp tror jag inte har hänt förr. Det är roligt för oss som sysslar med trav på Åland, och det var kul att se att allt flöt så bra nu när loppen tv-sändes, säger Jan Söderström.

I de lopp som inte vanns av Ålandshästar segrade Åbokusken Olli Koivunens Calella Flamenco (V5-3) och Jörgen S Eriksson, Eskilstuna, som vann med Repeat Amore i kvällens andra sprintlopp.

”Ambassadören” vann

Jeanette Karlsson tog ett rejält kliv uppåt i kuskligan med två segrar och en andraplats (med andelshästen Fro Yo Man), och är nu tvåa bakom överlägsne Koivunen. När Karlsson tog ”Ambassadören” till seger i V5-2 tog hon också ledningen i Kuskmatchen som avgörs över tre travdagar mellan kuskar från Åland, Gävle och Eskilstuna.

– Det är ju en rolig grej, och det är såklart kul att vinna på hemmaplan. Men jag tar det som vilket lopp som helst, om än som lite extra krydda. Nu blir man ju mer sugen att göra bra ifrån sig på de andra deltävlingarna, säger Jeanette Karlsson.

Vanligtvis finns hon på plats på Ålandstravets kontor, men eftersom hon själv är aktiv som kusk har man valt att ta in Roger Johansson som tävlingsledare. Johansson kommer närmast från sin vd-tjänst på Åbotravet, och ska fungera som tävlingsledare på Åland tills vidare.

Nästa tävling på Norrböleovalen blir Dubbeltravet den 8 och 10 juli. Därefter väntar stortävling den 14 augusti då Åland står värd för de Nordiska mästerskapen för kallblod.

– Vi lägger mest tid på att planera inför NM. Vi har aldrig ordnat en så stor tävling förut, men vi tar hjälp av Åbo som ordnat NM förut och vet vad vi behöver göra rent praktiskt, säger Jeanette Karlsson.