Hemmasegrar i Kanonloppet

LÖPNING. Det blev seger i både herr och damklassen för Åländska löpare när det 48:e Kanonloppet avgjordes i perfekt löpväder.

I herrklassen blev det snabbt två löpare som gick loss och dessa två, Niklas Wiklund och Emil Söderlund, höll i hopp under loppets första femton kilometer.

– Emil var för stark för mig i dag och strax efter passeringen vid Vikingavallen så orkade jag inte följa längre, sa en nöjd men ödmjuk Niklas Wiklund efter målgång där han alltså fick se sig slagen av loppets slutliga segrare Emil Söderlund, som med tiden 1.28.45 var 45 sekunder före tvåan Wiklund.

Loppets trea, Sami Saku – också han från Åland men studerande i Helsingfors – fullbordade den ålandska trippeln i herrklassen när han gick i mål på tiden 1.31.47.

På damsidan blev det aldrig någon kamp om segern.

Karina Danielsson var allt för stark för dagen och fick springa den 22,5 kilometer långa banan utan kvinnligt sällskap.

– Jag skymtade Jenna (Gestranius, loppets tvåa) efter fem, sex kilometer men jag fokuserade på att göra mitt eget lopp och även om det blev tungt på slutet så är jag nöjd med loppet, säger Danielsson som segrade på tiden 1.46.58.

Även i damklassen blev det bara löpare från Åland på prispallen med Jenna Gestranius på andra plats, knappt fyra och en halv minut bakom Danielsson, samt Erica Sjöberg som trea.