DELA

Hemmalagen briljerade i Luciacupen

BOULE. 78 spelare i 26 åländska lag gjorde i tisdags upp i Luciacupen i Eckeröhallen.
Vann gjorde hemmalaget Ek-boule VII.
– De spelade bra och det var nog väntat. Det här är ändå deras hemmabana, säger Birger Bergman från arrangörsföreningen Kul-laget.
För åttonde året på raken arrangerades Luciacupen i Eckeröhallen. Och inte helt oväntat var det flera av lagen som normalt tränar i hallen som briljerade.
I finalen möttes Eckeröföreningen Ek-boules lag I med Frits Söderlund, Christina Westerlund och Bengt Johansson och Ek-Boules lag VII med Gunnel Mattsson, Bengt Schönbäck och Aaro Willgren.
– Vi kan varandra utan och innan. Så taktiken var väl egentligen bara att det är vinna som gäller, säger Schönbäck som med sitt lag tog hem den ädlaste medaljen.
– Jag är lite förvånad ändå att vi har spelat så här bra, säger Gunnel Mattsson.
– Vi kompletterar väl varandra bra, fyller Schönbeck i.
Ek-boule VII vann till slut Luciakampen på totalt åtta poäng, och förlorarna i finalen fick nöja sig med tredjeplatsen på sammanlagt sex poäng.


Jämnt på slutet
På andraplats slutade i stället Ek-boule lag III med Barbro Laaksonen, Börje Dhyring och Kurt Blomqvist som med vinst i sista matchen gick förbi och hamnade på sju poäng.
Om fjärde och femte platsen var det jämt. När tävlingen var slutspelad stod Eckerölaget Kul-laget I med Berit Lindqvist, Brita-Lisa Lindqvist och Lisbeth Bergman på sex poäng och 17 i kvot, lika som Ek-boules lag V bestående av Ulla Söderlund, Nils Sjöblom och Birger Mattsson. Särspel krävdes och vann där gjorde Kul-laget.
– Det är äran och prestige som står på spel, säger Lisbeth Bergman och skrattar.


Nytt system
Tävlingsarrangören Birger Bergman var nöjd med arrangemanget. Mycket tack vare att de åländska lagen numera på tävling spelar efter systemet monrad.
– Det betyder att det hela tiden blir vinnare mot vinnare som möts. Det är roligare på det sättet eftersom alla lagen kan vara med hela tävlingen i stället för att lagen slås ut efter hand och bara fyra lag är kvar på slutet och spelar om medaljerna, säger Birger Sjöström.
Luciacupen var avslutningen på säsongen för de åländska boulespelarna. Men redan kring trettonhelgen drar säsongen 2010 i gång för de många entusiasterna.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax