DELA

Hemmahoppen är redo

PAF OPEN. Finska tvillingarna Emilia Nyström och Erika Nyström och svenska duon Hannes Brinkborg och Björn Borg går in i PAF Open i dag.
Båda paren tycker att de spelar på hemmaplan.
Det var två märkbart avslappnade beachvolleypar som kom till presskonferens på Hotell Arkipelag i går. Björn Berg, mest rutinerad i det svenska laget, frågade de finska tvillingarna om de någon gång använt sina identiska utseenden till att lura domaren.
– Det är svårare på världstouren men i Finland går det nog, skämtade Erika Nyström tillbaka.
Både Nyström/Nyström och Berg/Brinkborg går in i hemmaturneringen i dag. De hoppas dra nytta av hemmaplan och menar att Åland är nästan som att vara hemma.
– Man känner sig hemma, det känns väldigt avslappnat att vara här. Jag har redan lärt känna flera personer på Åland, det känns precis som att vara i Sverige, tycker Björn Berg.
– Vi hoppas på stöd av publiken och förhoppningsvis når vi våra karriärers bästa resultat på Åland, fortsätter Emilia Nyström.


Inga slagpåsar
Björn Berg och Hannes Brinkborg nådde nyligen en hedrande femteplats i en turnering i Marseille men vill inte sätta upp några konkreta mål för den turnering som nu komma skall.
– Vi bryter ner våra mål till mindre delar. Sätter man upp resultatmässiga mål kan det bli jobbigt om man inte når fram och det blir svårt när man går förbi sitt mål, förklarar de sitt tankesätt men tillägger samtidigt att de inte är här för att vara slagpåsar.
– Vi har hela tiden känt att vi har potential att slå de bästa lagen, det spelar ingen roll vem som står på andra sidan, vi vet att vi alltid har chans att vinna.
Björn Berg är den som har mest rutin av de båda svenskarna med spel i OS och otaliga år på touren.
– Självklart försöker man suga ut så mycket information och erfarenhet man kan, säger Hannes Brinkborg som spelar sitt första år på världstouren.
Björn Berg är uppenbarligen nöjd med sin nya kollega Brinkborg.
– Det har blivit en helt ny grej. Både jag och Hannes kan blocka väldigt bra vilket också öppnar upp för taktiska val För mig är det inspirerande att också få spela försvarsspel.


Professionella syskon
Systrarna Nyström har tävlat intensivt i år och medger att det tagit på.
– Vi är tillsammans 24 timmar i dygnet. Än så länge går vi förstås själva på toaletten men annars ser man varandra hela tiden, skojar Erika Nyström som tycker att de blivit mer professionella mot varandra på banan trots att de är syskon.
– Det tar inte bara på fysiskt att tävla mycket, det är även tungt mentalt.
Avslutningsvis frågar systrarna Nyström vad det svenska paret gör när det inte är match.
– Björn sitter vid datorn, ler Hannes Brinkborg.
– Själv läser jag mycket böcker, ofta om de platser jag är på. Jag skulle vilja ta mig ut med båt och se lite av de mindre ställena som några av era 6.000 öar. Jag kanske inte hinner beta av dem alla den här gången, säger Brinkborg om sina upptäckarplaner på Åland.
I dag börjar dock den viktigaste upptäcktsfärden när Finlands och Sveriges bästa lag spelar sina premiärmatcher.

ISAC BOMAN

isac.boman@nyan.ax

Foto: ANDREAS DIENERT

foto@nyan.ax