DELA
Foto: Stefan ÖhbergFOKUS Robert Helenius har siktet inställt på VM-titeln som han ska lägga beslag på inom två år. "Vladimir Klitjko har varit mästare länge nog", säger han.

Helenius ska ta Klitjkos tron

BOXNING. Två år har passerat sedan hans senaste boxningsmatch.

Ändå är Robert Helenius plan för världsherravälde intakt.

– Inom två år ska jag vara tungviktsmästare. Först då blir jag nöjd, säger lumparlänningen Helenius i en Nyan-intervju om comebacken i Estland, Ålandsflytten och boxningens politik.

På hösten 2013 bröt finsk boxnings fixstjärna Robert Helenius upp från sin tillvaro i miljonstaden Berlin och flyttade hem till Finland.

Numera är Lumparland hemma för 31-åringen, hans åländska sambo Sandra Helsing samt parets tre barn.

– Livet på Åland har funkat otroligt bra hittills. Vi har bott på 60 kvadrameter i en stuga som är 200 år gammal, och för fem personer blir det lite trångt (skratt). Men vi bygger nytt så det blir nog bra, säger Robert Helenius när Nyan träffar tungviktaren efter ännu ett boxningspass tillsammans med tränaren Johan Lindström på Träningsverket i Jomala.

Den reslige Robert Helenius ger ett respektingivande intryck; två meter lång och 112 kilo tung.

Men lika mycket som Robert Helenius är en knockoutmaskin i ringen, lika ödmjuk är han utanför densamma. Borgåsonens manér känns således inte klippt och skuret för en rå proffsboxningsvärld. Kontrasten mot forne superstjärnan Mike Tyson och dennes verbala utspel och kontroverser kunde knappast vara större.

”Titta på Liakhovichmatchen”

– Om jag är för snäll för boxning? Nej, jag rekommenderar att du tittar på sista ronden i Liakhovichmatchen, säger Robert Helenius och skrattar åt minnet från 2011 då han besegrade vitryssen Siarhei Liakhovich på teknisk knockout.

– Men visst, utanför ringen är det förstås en annan sak. Jag har lärt mig att kontrollera det djuriska i mig. När jag går en match finns inget annat; det är han eller jag. I ringen framkallas något hos mig efter sjutton års träning. Jag har fått kämpa med att få rätt psyke i matcherna och numera har jag en ”killer instinct” jag inte hade tidigare. Men när jag kommer ut ur ringen är jag ju en vanlig människa, säger Robert Helenius.

Han tar sig tid och svarar vänligt på alla frågor trots att han har ett fyspass som väntar om bara några timmar.

Robert Helenius har inte gått en match på två år – seger mot britten Michael Sprott på poäng – men har nu äntligen ett datum för sin comeback: 21 mars i Tallinn. En gång i tiden var ”The Nordic Nightmare” rankad tvåa i världen i tungvikt, och att vägen tillbaka till toppen går via ett gym i Jomala är idrottspoesi som hämtat ur en Rockyfilm.

– Men man ska inte ha dåligt självförtoende bara för att man är från ett litet ställe. Jag är själv från en liten stad, och det handlar om att tro på sig själv. Har man drömmar som man jobbar hårt för att uppfylla så tror jag att livet leder en i rätt riktning, säger Robert Helenius.

Läs mer i onsdagens Nyan.