DELA

Helenius flyttar till Finland – fystränar hos ålänning

BOXNING. Robert Helenius är på väg att säga upp kontraktet med sitt proffsstall i Tyskland och flytta hem till Finland.
Då blir ålänningen Tom-Stefan Witting fystränare för boxningsstjärnan.
– Vi ska visa att det går att få fram en världsmästare i Finland, säger Helenius pappa Karl.

Tungviktsboxaren Robert Helenius, 29, är i färd med att flytta hem till Finland igen efter fem år i tyska Berlin.
Kontraktet med proffsstallet Sauerland går ut vid årsskiftet, men Helenius ämnar att bryta det redan nu enligt finska MTV3. En av anledningarna som uppges bakom flytten är att Robert Helenius och hans åländska sambo Sandra Helsing vill att deras barn ska gå i skola hemma i Finland.

Den 199 centimeter långe Robert Helenius fick kontrakt med tyska Sauerland 2008 och började då att träna under den tyske legendaren Ulli Wegner.


Pappan tar över
Nu är tanken att Roberts far Karl ska träna boxaren igen, precis som han gjorde tiden före 2008.
– Vi går tillbaka till rötterna, säger Karl Helenius till MTV3.
Han är långtifrån imponerad av vad satsningen i Sauerland har inneburit för hans sons utveckling i boxningsringen.
– Fysisk träning hos Sauerland har inneburit att Robert har slagit på en boxningssäck. Men det är så mycket mer än så, och man borde gå igenom och träna alla kroppens muskler hos en boxare.


”Bättrade sina testvärden”
Framöver kommer Robert Helenius att få hjälp med den fysiska delen i sin träning av den åländske ergoterapeuten Tom-Stefan Witting som driver sin Neurolize-klinik i Mariehamn. Ett faktum som glädjer Karl Helenius.
– För en tid sedan testade Robert träning med lite annorlunda upplägg under någon vecka i Borgå och en på Åland. När han kom tillbaka till Berlin hade han förbättrat alla sina testvärden gällande snabbhet och styrka, och det visar att något är fel hos Sauerland.
– Nu ska vi visa att det går att få fram en världsmästare i Finland. Till det krävs inga tyskar.
Robert Helenius har vunnit samtliga sina 19 matcher som proffs, varav elva på knockout, och drömmer om att få en match om VM-titeln mot ukrainaren Vladimir Klitkjo.


Fotnot:
Tom-Stefan Witting har avböjt att kommentera Robert Helenius flytt med anledning av att boxarens kontrakt med Sauerland fortfarande gäller.

Oskar Magnusson