DELA

Här tar konstgräsplanen form

FOTBOLL. Den blivande konstgräsplanen i Jomala håller på att ta form.
I morgon kväll avgörs om den kan nyttjas året runt när fullmäktige tar ställning till om det ska anläggas värmerör eller inte.
– Om vi har en plan som inte är uppvärmd är den stelfrusen i tre månader, och då går det lika bra att spela på en grusplan, säger projektledaren Dan Engblom.
För tre veckor sedan togs det första spadtaget till den blivande konstgräsplanen i Jomala, och nu är arbetet så långt gått att det går att urskilja hur den blivande planen ska se ut.
– Grävandet går som det ska, ibland har man gjort positiva upptäckter, ibland negativa. Bland annat har det varit mer lera än förväntat på ett ställe vilket gör att det måste fyllas ut med mer sprängsten, men istället blir det ju mindre grus. Vi vet inte ännu om det gör att det blir dyrare, säger Christian Jansson (fs) som är ordförande i arbetsgruppen för konstgräsplanen och sitter i kommunstyrelsen.
Den ursprungliga budgeten är beräknad till 450.000 euro, men då var inte värmerör inräknade. Kommunfullmäktige beslutade att det skulle tillfogas, men tillskottet på 20.000 euro var för litet och nu behövs omkring 90.000 euro till.
– Fullmäktige har möte i morgon och jag hoppas de står för sitt beslut. Det vore synd att vända i dörren, säger Jansson och fortsätter:
– Budgeten hålls inte alls och det är stora pengar det handlar om, pengar som så klart kan användas till annat och det måste fullmäktige fundera på. Men jag hoppas de inte går mot sig själva. Oavsett hur det går blir det en konstgräsplan.

Tomma rör
Även projektledaren Dan Engblom, tidigare aktiv spelare och tränare i Jomala IK:s herrlag, ser möjligheten till uppvärmning som en väsentlig del.
– För själva gräset gör det ingen skillnad, men då kan vi använda den året runt. I Grankulla hade man till exempel sin plan stängd bara två veckor förra året. Om vi har en plan som inte är uppvärmd är den stelfrusen i tre månader, och då går det lika bra att spela på en grusplan – man river sönder sig ändå eftersom det är lika hårt, säger han.
Värmerör underlättar dessutom det vanliga underhållet vintertid.
– Snöar det går det visserligen hyfsat att ploga och sopa. Kort och gott är det bättre med uppvärmning, när man ändå satsar bör man göra det nu – det är för sent sedan. Planen håller i tio år, vill man ha värmerör under den tiden måste man vänta och gräva upp allt på nytt.
Det är heller inte aktuellt att nyttja värmesystemet ännu, utan det viktiga är att rören läggs ner – tomma till en början.
– De kopplas i först när vi får fjärrvärme om något år, så vi får köra en tid utan, säger Engblom.

Nya anbud
Just nu ligger en ny anbudsbegäran ute på belysningen, vilket kan skära ned kostnaderna något. På torsdag ska dessa vara inlämnade till kommunen.
– Vi fick bara in ett anbud som var för dyrt. Nu har vi begärt anbud enbart på arbetet medan vi står för materialet själva, det kanske gör det möjligt för fler intressenter, säger Christian Jansson.
Den nya konstgräsplanen öster om Vikingahallen beräknas vara klar i januari.
– Planen är en stor betydelse för kommunen. Nu har inte alla juniorlag möjlighet att träna så mycket de skulle vilja, det är trångt i hallen och ont om tider – det är ju inte bara fotbollen som vill in där. Det gör att många måste söka sig till grusplaner utanför kommunen före och efter grässäsongen, säger Jansson.
Vikingahallen blir kärnan i verksamheten med två utomhusplaner – den av konstgräs samt den ordinarie av naturgräs.
– Det här gör också att det inte behövs mer personal.

IFK vill till planen
Planen väntas ge en större ruljans och mer intäkter varför kostnaderna inte ska belasta kommunen nämnvärt, utan anläggningen förväntas gå runt på sin egen verksamhet.
– En orsak till att vi vågade satsa var att vi har fått förhandsbokningar från andra kommuner. Till exempel vill IFK Mariehamn träna hos oss en gång i veckan. Det finns inget kontrakt, men det var avgörande för att vi skulle köra vidare med projektet, säger Jansson.

Helt makalöst
Konstgräsplanen i Jomala byggs upp av splitfiber av senaste modell.
– Det blir en likadan som i Kuppis. Om vi vill får vi den FIFA-klassificerad, men det kostar 10.000 till, så det är ingen idé, säger Dan Engblom.
Underst ligger ett litet lager sand som fylls på med gummigranulat som täcker en del av de sex centimeter långa grässtråna.
– Det är banne mig som riktigt gräs, helt makalöst, säger Engblom.
Konstgräset läggs på i oktober och redan i veckan kommer ett företag från riket som ansvarar för anläggandet till Jomala för att träffa arbetsgruppen och se platsen.
– Det måste vara plusgrader när gräset läggs. Därefter fixar vi belysningen, därför kör vi igång först i januari, säger Dan Engblom.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax