DELA

Har spelet men inte spelarna

HANDBOLL. På söndag inleder IFK Mariehamns handbollsdamer division IV-säsongen med hemmamatch mot Rimbo HK.
Inför premiären verkar spelet stämma för hemmalaget, problemet är snarare att få i hop tillräckligt med spelare.
De senaste två åren har handbollsdamerna i IFK Mariehamn tagit ett rejält kliv i tabellen. Från att ha legat konstant i bottenregionen i Upplands division IV, slutade de förra säsongen på en mittenplacering. Detta trots att de bara spelade hälften av säsongens matcher.
– Vi vann de flesta matcherna vi spelade, men vi hade för liten trupp för att kunna ställa upp i varje. Därför fick vi lämna wo i varannan match ungefär, säger lagets tränare Roger Pettersson.
Det var i samband med att Roger Petterson, en tidigare elithandbollsspelare från Sverige, tog över som tränare som spelet utvecklades i laget.
– Jag införde handbollsdisciplin. Alltså att man måste tänka handboll hela tiden och att ha en plan bakom spelet. Många glömmer att det är en tankekrävande och psykologisk sport, säger han.


För få spelare
Spelmässigt ligger laget på en hög nivå för sin division. Problemet är snarare att de är för få aktiva. Svenska handbollsförbundet godtog förra säsongen att laget endast kunde spela hälften av matcherna.
I år har de för avsikt att spela varje match, vilket kan bli ett problem. I och med att laget ska kunna spela match behöver de enligt Pettersson vara minst åtta spelare tillgängliga, och vid tisdagens träning var de bara sju stycken.
En av de mest rutinerade spelarna i laget är Nina Hinnenberg som är nyss hemkommen från europacupspel med Helsingfors IFK, men som också spelar i IFK Mariehamn. I det relativt unga och oerfarna laget som Mariehamn är, hjälper hon till att föra utvecklingen framåt. Hon var dessutom med och spelade förra säsongen.
– Trots att vi inte har spelat ihop så länge som ett lag, tycker jag ändå att vi håller ett högt tempo och har ett stabilt försvar. Vi har absolut potential att bli topp tre bara vi håller oss friska och tillräckligt många, säger hon.


Ovisst motstånd
Säsongen inleds i Baltichallen nu på söndag mot Rimbo HK. Det gästande laget har redan spelat två matcher i serien och vunnit lika många. Den inledande matchen spelades mot Fjärdhundra SK och Rimbo HK krossade då motståndarna med hela 55-15. Den andra matchen slutade med mer handbollslika siffror 20 – 32, fördel Rimbo.
– Det är svårt att prata om motståndet så här i början. Det ligger antagligen bortfall av spelare som var sjuka eller något bakom de stora siffror, säger Pettersson.
Själv hoppas han att sitt lag ska vara friskt och fulltaligt så att de kan fullfölja spelschemat under säsongen.
– Gör vi det ska det inte vara några problem att i varje fall hålla oss över mittstrecket i tabellen, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478

erkki.santamala@nyan.ax